21 december 2016

5 tips voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering

Je hebt nog tot 1 januari de tijd om je huidige zorgverzekering in te ruilen voor een goedkopere en betere zorgverzekering. Met onze 5 tips weet je waar je op moet letten.

Je hebt nog tot januari de tijd om te kiezen voor een andere zorgverzekering. Onze tips helpen jou bij het kiezen van de juiste zorgverzekering.

De zorgverzekering op premie vergelijken is eenvoudig, maar het gaat natuurlijk niet alleen om de premie. Te beperkt verzekeren kan je flink veel geld kosten. De nieuwe zorgverzekering moet aansluiten bij jouw wensen, maar wel tegen de laagst mogelijke premie.

Tip 1: Bepaal wat je nodig hebt in 2017

Stap één is om voor jezelf te bepalen wat je nodig hebt. De basisverzekering biedt dekking tegen de meest noodzakelijke zorgkosten. Als je zorg nodig hebt die niet in de basisverzekering zit, sluit je een aanvullende verzekering af. Maar hoe kom je daar achter? Informeer bij jouw huidige verzekeraar hoe vaak je voorgaande jaren gebruik hebt gemaakt van je aanvullende zorgverzekering. Misschien heb je voldoende aan alleen de basisverzekering.

Tip 2: Overweeg een verhoogd eigen risico

Maak je nauwelijks zorgkosten? Een verhoogd eigen risico van 500 euro kan een mooie besparing opleveren. De verzekeraar beloont het vrijwillige eigen risico met een korting op de premie tussen 200 en 300 euro per jaar. Sta er wel bij stil dat je in totaal 885 euro (385 euro standaard eigen risico + 500 euro) aan eigen risico hebt in dat geval. Kom je in het ziekenhuis terecht? Dan moet je diep in de buidel tasten.

Tip 3: Schrap zinloze aanvullende verzekeringen

Mooi hoor, een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijze of fysiotherapie die je toch niet gebruikt. De eenvoudigste besparing is het doorhalen van zinloze verzekeringen. In een telefoontje naar je verzekeraar of tussenpersoon kun je het regelen. Als je toch bezig bent, kijk gelijk ook even of je niet goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar.

Tip 4: Wees niet bang voor de overstap

Veel Nederlanders zitten altijd al bij dezelfde verzekeraar. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar betaal je niet teveel? Je zorgverzekering wordt in 2017 waarschijnlijk flink duurder voor jou. Overstappen loont vaak. De processen van het oversluiten van zorgverzekeringen werken goed. Je valt echt niet tussen wal en schip.

Tip 5: Partners niet verzekeren op één polis

Je kunt ervoor kiezen om samen met je partner één polis af te sluiten. Lekker makkelijk en overzichtelijk, maar het heeft wel een groot nadeel. Als één van beide genoeg heeft aan een beperktere dekking, kun je beter kiezen voor twee polissen. Let wel op waar je de minderjarige kinderen op meeverzekerd. Zet ze altijd op de verzekering bij de ouder met de meest uitgebreide dekking.

Naar mobiele navigatie