06 mei 2015

Alle banken zouden rentemiddeling moeten aanbieden

Staat uw hypotheekrente nog voor een langere periode vast? Er zijn mogelijkheden om toch te profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Staat uw hypotheekrente nog voor een langere periode vast? Er zijn mogelijkheden om toch te profiteren van de huidige lage hypotheekrente. U kunt namelijk kiezen voor het afkopen van de huidige rentevast periode door middel van een boeterente. Een andere mogelijkheid is rentemiddeling, maar deze optie wordt niet door alle banken aangeboden.

Loopt de rentevast periode van uw hypotheek binnenkort af? Grote kans dat u fors kunt besparen op uw maandlasten. Staat de hypotheekrente nog voor meerdere jaren vast? Ook dan zijn er mogelijkheden om toch te profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Wij lichten de mogelijkheden graag aan u toe.

Rentevast periode openbreken en boeterente betalen

U kunt uw bank verzoeken om een voorstel te sturen om de lopende rentevast periode open te breken. De bank gaat dan berekenen wat ze aan rente-inkomsten mislopen ten opzichte van de huidige rentestand. De bank gaat vervolgens de hoogte van de boeterente berekenen. Nadat u dit bedrag heeft voldaan, kunt u kiezen voor een nieuwe rentevast periode tegen de huidige tarieven. Onder voorwaarden kan de boeterente gefinancierd worden, maar één van de voorwaarden is dat uw hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van het huis.

Kiezen voor rentemiddeling

Bij rentemiddeling wordt de lopende rentevast periode ook opengebroken. Er wordt hierbij geen boeterente in rekening gebracht, maar de kosten worden verrekend in het nieuwe percentage.

U hebt bijvoorbeeld nu een rentevast periode van 10 jaar, waarvan er nog maar 6 jaren om zijn. De hypotheekrente bedraagt nu 5,5 procent. Voor een rentevast periode van 10 jaar berekent de bank voor een nieuwe rentevast periode van 10 jaar 3 procent. U verzoekt de bank om de rente te middelen en opnieuw vast te zetten voor een periode van 10 jaar. De bank zal een voorstel verstrekken waarbij de boeterente verrekend is in de nieuwe hypotheekrente. Hierdoor komt de rente van 10 jaar vast niet op 3 procent, maar bijvoorbeeld op 3,75 procent.

Slechts zeven banken bieden rentemiddeling aan

Nooit eerder is er zoveel aandacht geschonken aan rentemiddeling. Doordat de rente nu historisch laag is, willen de meeste huiseigenaren hun rente nu middelen. Helaas zijn er maar zeven banken die deze mogelijkheid aanbieden. Het gaat om de zeven volgende banken:

  • Centraal Beheer Achmea
  • Regiobank
  • ING Bank
  • Woonfonds
  • SNS Bank
  • Van Lanschot Bankiers
  • Obvion

Ook de andere banken zouden rentemiddeling aan moeten bieden

Door rentemiddeling kunnen de maandlasten van de meeste huiseigenaren flink omlaag. Dit biedt voor banken het voordeel dat er minder betalingsachterstanden zullen optreden. De bestaande klanten zullen ook loyaler zijn, want ze zullen niet snel meer overstappen naar een andere geldverstrekker. ABN Amro, Florius en Argenta zijn de mogelijkheden al aan het verkennen.

Laten wij hopen dat ook de overige banken het licht zullen zien.

Naar mobiele navigatie