08 juni 2016

Alle spaarrentes onder de 1 procent

Er zijn geen banken meer die een spaarrente bieden van 1 procent of meer. Wat nu?

Op dit moment biedt Nationale Nederlanden Bank nog een spaarrente aan van 1 procent. Eind deze week zakt ook deze spaarrente verder weg. Er zijn dan geen banken meer die een spaarrente bieden van 1 procent of meer. Een hogere rente is mogelijk, maar dan moet u wel genoegen nemen met beperkingen.

De hoogte van de spaarrente is de afgelopen jaren in stapjes verlaagd van 5,25 procent in 2008 naar minder dan 1 procent op dit moment. Een spaarrente van 0,7 tot 0,9 procent wordt door meerdere banken aangeboden. Het klinkt vreemd, maar dit zijn de banken met de hoogste spaarrente. De banken Rabobank, ING en ABN Amro komen niet verder dan 0,5 procent.

Een hogere spaarrente op spaarrekeningen met beperkingen

Er zijn nog een aantal banken die een rente boven de 1 procent geven op spaarrekeningen met beperkingen. Hierbij kunt u denken aan spaarrekeningen waarbij er opname- en of stortingsbeperkingen gelden. Ook bij deze spaarrekeningen gaat het om een rente ruim onder de 2 procent. Deze spaarrekeningen hebben vaak als functie om een kapitaal op te bouwen voor de kinderen.

Of kiezen voor een deposito?

Kun u uw spaargeld voor een langere tijd missen? Dan is een spaardeposito misschien iets voor u. Bij deze spaarvormen stort u in één keer een bepaald bedrag en u laat het vervolgens een bepaalde periode op de rekening staan. Vooraf spreekt u een rentevergoeding met de bank af. Helaas is de rente op deposito’s ook niet veel hoger. Een deposito met een looptijd van 5 jaar krijgt u ook maar een spaarrente van maximaal 1,4 tot 1,6 procent op. U kunt dus 5 jaar niet aan uw geld komen en u krijgt een laag rendement. Geen aanrader dus!

Wat zijn de alternatieven voor sparen?

Afhankelijk van uw spaardoel zijn er alternatieven. Beleggen brengt meer risico met zich mee, maar kan een optie zijn voor doelen op langere termijn. Hierbij kan er belegd worden rekening houdende met de risico’s en uw risicobereidheid. Dit is bijvoorbeeld een manier om een aanvulling op het pensioen op te bouwen. Voor het sparen voor een auto is het minder voor de hand liggend. Spaargeld gebruiken ter aflossing van de hypotheek is ook een optie, maar besef u goed dat u het geld niet weer eenvoudig terug kunt halen als u het weer nodig heeft.

Er zijn mogelijkheden om meer rendement te maken, maar over het algemeen is het risico ook veel groter. Een spaarbuffer moet direct opneembaar zijn. Voor een aantal jaren vastzetten is dus ook geen optie.

Naar mobiele navigatie