10 mei 2017

Autoverzekering – de grootste misverstanden

De autoverzekering is een relatief eenvoudige verzekering. Toch zijn er veel misverstanden over de dekking in de verzekering.

Over de autoverzekering doen veel misverstanden de ronde. Dit kan je veel geld kosten of het kan ervoor zorgen dat je onjuiste verwachtingen hebt van je autoverzekering. Een aantal misverstanden willen wij graag ophelderen.

Bij het kiezen van de juiste autoverzekering is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de voorwaarden en de mogelijkheden. Het kiezen van de meest geschikte dekking is meer dan alleen maar premies vergelijken. Voordat je kiest willen wij een aantal misverstanden ophelderen.

Oude auto? Kies de WA autoverzekering

De WA autoverzekering biedt de meest beperkte dekking. Alleen bij schade toegebracht aan anderen, keert jouw verzekeraar uit. Bij schade aan je eigen auto kun je dus nooit op je polis claimen. Voor auto’s van 8 jaar of ouder, worden uitgebreidere autoverzekeringen vaak al omgezet naar de WA autoverzekering. Je kunt beter letten op de waarde van de auto. Een auto van 8 jaar oud kan nog wel een waarde hebben van 15.000 euro of meer. Laat de dekking dus niet volledig afhangen van de leeftijd van de auto.

Schadevrije jaren is niet hetzelfde als aantal jaren zonder schade

Een 25 jarige die al 8 jaar schadevrij heeft gereden heeft mogelijk geen 8 schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren hangt namelijk af van hoeveel jaren je een autoverzekering op naam hebt. Schades geclaimd op de verzekering kunnen ten laste gaan van jouw schadevrije jaren. Ook als iemand anders in jouw auto de schade veroorzaakt heeft. Het aantal schadevrije jaren kun je vinden op de laatst afgegeven polis door de autoverzekeraar.

Alle schades zijn verzekerd in de WA casco

Deze verzekering wordt ook wel de all risk autoverzekering genoemd. Deze omschrijving doet vermoeden dat alles verzekerd is, maar dat is niet het geval. Ook de meest uitgebreide autoverzekering kent namelijk uitsluitingen. Het zijn over het algemeen wel te verwachten uitsluitingen. De autoverzekering biedt bijvoorbeeld geen dekking als de bestuurder onder invloed van alcohol achter het stuur zit. Ook het besturen van een auto zonder een geldig rijbewijs is uitgesloten. De uitsluitingen zorgen er niet voor dat de tegenpartij niets uitgekeerd krijgt. De schade kan door de verzekeraar wel verhaald worden op de veroorzaker van de schade. De uitsluitingen staan in de polisvoorwaarden omschreven.

Wie meer kilometers rijdt betaalt een hogere premie

Verzekeraars bepalen hun eigen beleid. De meeste verzekeraars laten de premie van de autoverzekering afhangen van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Niet alle verzekeraars letten hier op. Daarom blijft het verzekeren van je auto altijd een kwestie van vergelijken. Maar let op! Vergelijk niet alleen op de premie. De dekking in de verzekering is belangrijker dan een paar euro per jaar besparen.

Naar mobiele navigatie