24 augustus 2016

Autoverzekeringen worden duurder

Ongeveer de helft van de verzekeraars heeft de premies voor de autoverzekering al verhoogd. De andere helft zal ook moeten volgen

In de afgelopen tien jaren waren autoverzekeraars verwikkeld in een prijzenoorlog. De autoverzekering werd gebruikt om particulieren in de boeken te krijgen. Daar is sinds eind vorig jaar een einde aan gekomen. Ongeveer de helft van de verzekeraars heeft de premies voor de autoverzekering al verhoogd. De andere helft zal ook moeten volgen.

Het aantal autoschades is aan het afnemen, maar de herstelkosten zijn juist aan het stijgen. Dit komt door hogere kosten per schadegeval. Auto’s beginnen steeds meer te lijken op rijdende computers. Bijvoorbeeld een beschadigde zijspiegel van een auto vervangen is duurder geworden. Dit komt door de techniek die verwerkt zit in een spiegel. De spiegel is namelijk vaak elektrisch bij te stellen en te verwarmen. Door een knipperlicht of een cameraatje in de spiegel wordt het vervangen van een zijspiegel extra kostbaar.

Goedkoopste autoverzekeringen van Europa

Verzekeraars maken al jaren verlies op autoverzekeringen. In 2014 hebben de gezamenlijke Nederlandse verzekeraars een half miljard euro verlies geleden op autoverzekeringen. Uit angst om klanten te verliezen hebben ze de premies laag gehouden, maar een stijging van de premie is nu onvermijdelijk. In Nederland is de premie van de autoverzekering het laagst van heel Europa. De Nederlandsche Bank heeft verzekeraars opgeroepen om de autoverzekering duurder te maken. Sinds eind 2015 zijn de premies gemiddeld al met 65 euro gestegen.

Lopende autoverzekeringen zullen uiteindelijk ook verhoogd worden

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt er een periodieke premie afgesproken. In de loop der jaren kan deze veranderen door bijvoorbeeld opgebouwde schadevrije jaren. De verzekeraar heeft de mogelijkheid om de premie van een lopend contract te verhogen. Dit zullen verzekeraars schriftelijk kenbaar maken. Verzekeringsnemers kunnen de autoverzekering opzeggen per de datum van de verhoging. Bij een premieverhoging heb je dus de mogelijkheid om de verzekering op te zeggen.

Heeft overstappen naar een andere verzekeraar zin?

Als autoverzekeraars massaal de premie gaan verhogen, lijkt het geen zin te hebben om over te stappen. Toch werkt het in de praktijk anders. De premie is namelijk afhankelijk van vele factoren. Ook zal de ene verzekeraar een grotere verhoging doorvoeren in vergelijking met een ander.

Ga in gesprek met je adviseur om samen te kijken naar alternatieve autoverzekeringen. Hierbij moet er uiteraard niet alleen gelet worden op de prijs. De kwaliteit van de verzekering en de service van de verzekeraar spelen ook een grote rol bij het kiezen van de meest geschikte autoverzekering.

Naar mobiele navigatie