09 september 2015

Belastingvrijstelling voor schenkingen verruimd

Per 2017 wordt het weer mogelijk om 100.000 euro te schenken zonder schenkbelasting verschuldigd te zijn.

In de periode vanaf oktober 2013 tot 1 januari 2015 was het tijdelijk mogelijk om belastingvrij een schenking van 100.000 euro te verstrekken. Een voorwaarde was dat het geld gebruikt ging worden voor het aankopen van een woning, een verbouwing of voor het extra aflossen op de eigenwoning schuld. Dit was een doorslaand succes. Per 2017 wordt het weer mogelijk om 100.000 euro te schenken zonder schenkbelasting verschuldigd te zijn.

Om de huizenmarkt een impuls te geven is er in 2013 besloten om de schenkingsvrijstelling onder voorwaarde te verruimen tot maximaal 100.000 euro. De verwachting was dat er tot 1 januari 2015 ongeveer 20.000 keer gebruik van zou worden gemaakt, maar dit werd ruimschoots overtroffen. Tot augustus 2014 was er al 50.000 keer gebruikt gemaakt van de vrijstelling. Na een pauze van twee jaar komt de verruiming weer terug.

Wanneer bestaat er recht op de verruimde vrijstelling van 100.000 euro per 2017?

De regeling zal hoofdzakelijk door ouders gebruikt worden om de kinderen te helpen bij het kopen van een huis. De schenking mag ook aan anderen dan de kinderen verstrekt worden. Bij deze vrijstelling geldt er wel als eis dat de ontvanger jonger is dan 40 jaar. De verruiming is namelijk bedoeld om starters op de huizenmarkt te stimuleren.

Als uw zoon of dochter al ouder is dan 39 jaar, bestaat er nog de mogelijkheid om het bedrag te schenken aan de eventuele jongere partner van de zoon of dochter.

Hoe ruim is de vrijstelling op dit moment?

Bij een schenking geldt er een algemene vrijstelling van 2.111 euro. Ouders mogen aan kinderen een ruimere schenking doen zonder belasting verschuldigd te zijn, namelijk 5.277 euro. Eenmalig is het mogelijk om een hogere schenking te doen aan de kinderen. Het geld ontvangende kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De schenkingsvrijstelling bedraagt 25.322 euro. Er geldt een hogere vrijstelling als de zoon of dochter het geld gaat gebruiken voor de eigen woning of voor een dure studie. De vrijstelling wordt dan verhoogd naar 52.752 euro.

Het kopen van een huis is niet meer volledig te financieren

Dit jaar kan er bij het kopen van een huis maximaal 103 procent van de waarde van het huis gefinancierd worden. Per 2017 is dit percentage verder verlaagd naar 101 procent. Dit betekent dat het kopen van een huis niet meer volledig te financieren is. Starters moeten eerst flink sparen om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten zijn gedeeltelijk nog mee te financieren en per 2018 zijn de kosten helemaal niet meer te lenen. Een ruime schenkingsvrijstelling kan starters de mogelijkheid geven om toch een huis te kunnen kopen.

Ga in overleg met uw hypotheekadviseur hoe u het beste de financiering rond kunt krijgen. Kijk ook eens naar de mogelijkheid van een familiehypotheek. Dit kan gunstig zijn voor zowel de ontvanger, als de ouder die het geld om een huis te kopen wil verstrekken.

Naar mobiele navigatie