04 november 2014

Bent u bereid om te betalen om te mogen sparen?

Moeten wij in de toekomst gaan betalen om geld op een spaarrekening te mogen zetten bij een bank? Dat lijkt misschien een vreemde vraag...

De Duitse bank Skatbank geeft geen rente meer over spaargeld vanaf een bepaald saldo, maar ze vragen juist een vergoeding om het geld te beheren. De bank hanteert een negatieve spaarrente voor spaartegoeden vanaf 500.000 euro. Moeten wij in de toekomst gaan betalen voor geld op onze spaarrekening?

Door de zeer lage rentestand kunnen banken op dit moment zeer goedkoop aan geld komen via de Europese Centrale Bank. Een logisch gevolg is dat er nauwelijks rente wordt gegeven over spaargeld en de hypotheekrente kan voor een lange periode vast worden gezet tegen een lage rentevergoeding. Om toch nog een redelijke rentevergoeding te krijgen over spaargeld, moet u het geld voor een langere periode vastzetten. Helaas valt de hoogte van de spaarrente dan nog steeds tegen. Bent u bereid om te betalen om te mogen sparen?

Door te sparen teert u nu al in op het vermogen

De grootste Nederlandse banken bieden op dit moment een spaarrente van iets meer dan één procent. Een aantal kleinere banken biedt nog een hogere spaarrente, maar de hoogste spaarrente bedraagt ook slechts 1,65 procent. Met een inflatie van ongeveer één procent over dit jaar levert sparen dus niets meer op. Bij bezit van een vermogen boven de fiscale vrijstelling moet u zelfs interen op de bestedingsruimte. Er is namelijk belasting verschuldigd over het meerdere.

Gaan particulieren akkoord met een negatieve spaarrente?

Wat gaan particulieren met hun spaargeld doen zodra sparen geld gaat kosten? Bedrijven zullen de kosten voor lief moeten nemen of zoeken naar andere manieren om het geld tijdelijk te stallen. Particulieren zullen er meer moeite mee hebben. Zeker als ze ook nog belasting moeten betalen over het vermogen boven de fiscale vrijstelling van 21.139 euro per persoon. De eerste bank die een negatieve rente gaat hanteren zal waarschijnlijk veel klanten verliezen. Zodra ook de andere banken een negatieve rente gaan hanteren, zal er gezocht worden naar alternatieven. Uit principe zullen spaarders een negatieve spaarrente niet accepteren.

Banken compenseren de kosten wel op een andere manier!

Geld vragen over geld op een spaarrekening is een trap tegen het zere been van spaarders. Banken zullen er eerder voor kiezen om verliezen door rente over spaartegoeden op een andere manier te compenseren. De ABN Amro en de Rabobank gaan de kosten voor het bankieren per 2015 al verhogen. De kosten zullen gemiddeld met 5 procent gaan stijgen.

De Consumentenbond eist van de twee banken een verklaring voor de sterk stijgende kosten. Door kostenbesparingen als een krimpend personeelsbestand, minder vestigingen en een steeds verdere digitalisering van het bankieren wordt er eerder een daling van de kosten verwacht. De banken geven aan hogere kosten te moeten rekenen om te kunnen investeren in nieuwe diensten en producten. Ze kunnen hun imago niet schaden door ook nog een negatieve spaarrente in rekening te brengen over spaargeld.

Naar mobiele navigatie