23 oktober 2014

Binnenkort definitief afscheid van contant geld?

Langzaam nemen wij afscheid van contant geld. Al jaren is het betalen met de pinpas in opmars. Contactloos betalen met de pinpas of de mobiele telefoon is sinds kort ook al mogelijk.

Met de nieuwe IBAN-rekeningnummers is het lastiger geworden om bedragen over te boeken. De bank Knab heeft een innovatie in de markt gezet waarmee het mogelijk is om via Facebook geld over te boeken. Het betalen moet steeds eenvoudiger en sneller.

Onlangs heeft Knab het mogelijk gemaakt om via hun app geld over te boeken via Facebook en via een SMS. Het klinkt in eerste instantie onbetrouwbaar, maar de bank is niet over één nacht ijs gegaan. Ze hebben de app en de toepassing laten testen door een testpanel van Tweakers. Onder de naam Knab Social is deze toepassing gelanceerd.

Waarom zou u geld overboeken via Facebook?

Deze toepassing is bedoeld om eenvoudig geld over te kunnen boeken naar uw vrienden op Facebook. Stel, u heeft een bedragje geleend van een vriend. Dit bedrag kunt u over laten boeken via Facebook of via een SMS. Via de app van de bank kan er verbinding worden gemaakt met Facebook. De betaling wordt aangemaakt en vervolgens wordt er verbinding gemaakt. De volgende stap is het selecteren van de vriend die het bedrag moet ontvangen en de overboeking kan worden doorgezet. De ontvanger van het geld krijgt via Facebook een tijdelijke link toegestuurd, waarin het IBAN-rekeningnummer moet worden opgegeven.

Is de privacy goed afgeschermd?

De betaling wordt niet verricht via Facebook. Alleen de link wordt via social media gedeeld. De link komt terecht op een beveiligde website. Er zal verder geen informatie via Facebook verstrekt worden. Er worden bijvoorbeeld geen berichten geplaatst die refereren naar de overboeking.

Geld overboeken via SMS

Het overboeken van een bedrag via SMS gaat op een vergelijkbare manier. De ontvanger van het bedrag komt via een link op een beveiligde website van de bank terecht. Hier moet het IBAN-rekeningnummer worden opgegeven. Via een code kan de overboeking worden afgerond. Het bedrag wordt vervolgens overgemaakt naar het opgegeven rekeningnummer.

Steeds meer toepassingen om het betalingsverkeer te vereenvoudigen

Langzaam nemen wij afscheid van contant geld. Al jaren is het betalen met de pinpas in opmars. Contactloos betalen met de pinpas of de mobiele telefoon is sinds kort ook al mogelijk. Bij deze manier van betalen hoeft u alleen maar uw pinpas of mobiele telefoon kort tegen de betaalautomaat te houden. Voor betalingen tot €25 hoeft u geen pincode in te vullen.

Innovaties zijn er vooral op gericht om het betalen eenvoudiger en sneller te maken. De nadruk moet wel liggen op de veiligheid. Zolang de veiligheid gewaarborgd blijft zijn dit handige toepassingen.

Naar mobiele navigatie