13 mei 2016

Binnenkort samenwonen? bekijk dan deze tips

Samenwoners moeten de zaakjes goed voor elkaar hebben. In dit artikel bespreken wij een aantal belangrijke tips.

Samenwoners moeten de zaakjes goed voor elkaar hebben. Bij calamiteiten loopt u namelijk tegen veel problemen aan als er niets geregeld is. In dit artikel bespreken wij een aantal belangrijke tips en wij geven aan waarom een samenlevingscontract aan te bevelen is.

Samenwoners zijn niet elkaars erfgenamen. Dit kan bij overlijden verstrekkende gevolgen hebben. De nalatenschap gaat in dat geval namelijk naar de kinderen of de ouders en broers en zussen van de overledene. Dit is op te lossen door een testament op te stellen. Dit is gelijk één van de belangrijkste tips voor mensen die gaan samenwonen, maar er zijn meer omstandigheden waar u rekening mee moet houden.

Laat een samenlevingscontract opstellen door een notaris

Het nut van een samenlevingscontract moet niet onderschat worden. In de overeenkomst kunnen jullie afspraken maken over de kosten en bezittingen, maar dat is nog maar een deel van de toegevoegde waarde. Door een samenlevingscontract kunnen jullie in de pensioenregelingen ook als partner aangemerkt worden. Dit is van belang bij overlijden van één van beide. Ook kan het verschil maken voor de hoogte van de te betalen erfbelasting bij overlijden. Jullie situatie voorleggen aan een notaris is alleen al verstandig.

Gezamenlijk de vaste lasten dragen

Onderling moeten er afspraken gemaakt worden over het betalen van de vaste lasten. Wie betaalt welke kosten? Open een gezamenlijke rekening om te voorkomen dat er ingewikkeld gedacht moet worden. Betaal de vaste lasten van deze betaalrekening. Maandelijks wordt er een vast bedrag overgemaakt en discussies hoeven er niet gevoerd worden. Alleen incidentele uitgaven kunnen jullie afzonderlijke afspraken over maken. Verdient één van beide meer? Verdeel de kosten eventueel volgens een bepaalde verdeelsleutel. De meest verdienende draagt bijvoorbeeld 70 procent van de lasten en de minst verdienende 30 procent.

Let op bij een eigen woning

Indien één van de partners een huis bezit moeten er ook afspraken gemaakt worden over de kosten, het aflossen en het onderhoud. Bij het verbreken van de relatie heeft de partner die het huis niet bezit geen rechten. Dat is nogal zuur als beide partners in het huis geïnvesteerd hebben. Ga hierover in gesprek met de notaris. Ook hierbij moet er weer goed gelet worden op hoe het geregeld is bij overlijden van één van beide.

Gezamenlijke schulden ook samen aanvragen

Afhankelijk van wat er vastgelegd is in de samenlevingsovereenkomst moet er ook goed gelet worden op schulden. Een schuldeiser spreekt in principe de contractpartij aan. Als maar één van beide de lening aangevraagd heeft, is diegene ook verantwoordelijk voor de terugbetaling. Bij het verbreken van de relatie kan dit een probleem worden. Eén van beide blijft eventueel met de gehele schuld zitten.

Samenvattend is het vooral belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen. Door afspraken vast te leggen kunnen er later onenigheden voorkomen worden.

Naar mobiele navigatie