11 maart 2015

Consument heeft moeite met het uitgeven van spaargeld

​Consumenten krijgen een veilig gevoel door spaargeld achter de hand te hebben. Toch is dit niet altijd verstandig.

Consumenten krijgen een veilig gevoel door spaargeld achter de hand te hebben. Volgens het Nibud gebruiken wij spaargeld liever niet om leningen mee af te lossen. Ook in het geval een eenvoudig rekensommetje leert dat het verstandiger is om het spaargeld te gebruiken om af te lossen, houden veel consumenten het liever achter de hand.

De helft van de mensen met een lening gebruikt liever geen spaargeld om de lening in te lossen. Van de consumenten met een roodstand kiest 40 procent ervoor om toch geen spaargeld te gebruiken om deze dure vorm van krediet in te lossen. Deze verassende uitkomst blijkt uit het Nibud-onderzoek onder de naam Financieel gedrag & psychologische principes in de praktijk. De conclusie van het Nibud is dat mensen bij het maken van financiële keuzes sterk worden beïnvloed door verschillende psychologische processen. Hiermee moeten schuldhulpverleners in de praktijk rekening houden. Er moet dus in bepaalde gevallen een manier van denken doorbroken worden.

Wij houden graag geld achter de hand

Gezien het verschil tussen de lage spaarrentes en de relatief dure leningen, kan het natuurlijk uit om spaargeld te gebruiken om af te lossen. Van de ondervraagde consumenten heeft 17 procent zowel een lening als spaargeld. Maar liefst 60 procent van deze consumenten geeft aan het spaargeld niet aan te willen spreken voor de aflossing van de schulden. Het geld willen ze namelijk achter de hand houden. Het is ook niet verstandig om het volledige spaarkapitaal te gebruiken om schulden te verlagen, maar een deel kan verstandig zijn.


Liever roodstand dan minder spaargeld

Twee op de vijf consumenten verkiezen het rood staan boven het opnemen van spaargeld. Een kwart van de mensen die wel eens rood staat geeft zelfs aan maandelijks rood te moeten staan. Anders komen ze niet rond. Hier klopt iets niet in de denkwijze. Want zodra het inkomen gestort is, moet eerst een deel gebruikt worden om het negatieve saldo weer aan te zuiveren. Het is daarom verstandiger om roodstand te voorkomen door spaargeld aan te spreken.

Studieschulden aflossen met spaargeld

Ook is de respondenten gevraagd hoe ze met een studieschuld om zouden gaan. Indien ze 5.000 euro aan spaargeld hadden en 5.000 aan studieschulden, zouden ze het spaargeld dan gebruiken om schulden af te lossen? De helft zou er voor kiezen om door te sparen tot ze het dubbele hebben voordat ze schulden af gaan lossen.

De voorzichtigheid van de Nederlandse consumenten wordt mede veroorzaakt door de economisch slechte tijden van de afgelopen jaren. Spaargeld geeft extra zekerheid en kan zware financiële tegenvallers opvangen. Toch is het wel belangrijk om altijd een afweging te maken tussen het aflossen van dure schulden en het achter de hand houden van een spaarkapitaal.

Naar mobiele navigatie