29 december 2017

De gevaren van een creditcard

Een creditcard biedt gemak, maar is niet zonder risico's. Gebruik de kaart verstandig en let op bepaalde gevaren.

Het bezitten van een creditcard heeft voordelen, maar er kleven ook grote nadelen aan. Maar als je de creditcard slim gebruikt, blijven de kosten laag.

Voor aankopen op het internet en bij een buitenlandse vakantie heeft de creditcard grote voordelen. Met een creditcard heb je altijd extra geld op zak. In geval van nood kun je er gebruik van maken, maar ook gewoon omdat het gemakkelijk is. De kosten kun je beperkt houden tot een paar tientjes per jaar. Bij het op een verkeerde manier gebruiken van de kaart kunnen de kosten hoog uitvallen. De rente kan namelijk oplopen tot 14 procent.

Wanneer ben je rente verschuldigd over het kredietbedrag?

Bij betalingen met je creditcard leen je eigenlijk het bedrag van de bank. De bank schiet het dus voor. Je moet het bedrag terugbetalen. Daar krijg je de tijd voor. Aan het eind van de maand krijg je een rekeningoverzicht waaruit blijkt welk bedrag je terug moet betalen. De bank brengt nog geen rente in rekening. Als je het bedrag in één keer terugbetaalt ben je geen rente verschuldigd.

Wat zijn de voordelen van een creditcard?

Volgens de Nederlandsche Bank heeft 55 procent van de Nederlandse consumenten een creditcard. De populariteit is te verklaren, want de kaart heeft grote voordelen. De creditcard wordt wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel. Een uitkomst voor een vakantie in het buitenland. Voor online aankopen is het ook een uitkomst. Je kunt namelijk de betaling voor online producten en diensten terughalen als je bijvoorbeeld een gekocht product niet ontvangen hebt. Als je even krap bij kas zit kun je toch gewoon noodzakelijke uitgaven doen. Aan het eind van de maand kun je het geleende bedrag weer terugbetalen. Het met een creditcard gekochte product kan zelfs tijdelijk verzekerd zijn.

Onderschat de nadelen niet

Een creditcard kan een dure vorm van gemak bieden. Het grootste nadeel is namelijk de rentelast die je verschuldigd bent als het niet lukt om aan het eind van de maand het openstaande bedrag aan de bank terug te betalen. Met een creditcard op zak wordt ook net iets eenvoudiger geld uitgegeven. Dat gemak kan dodelijk zijn voor jouw financiën. Door het onjuist gebruiken van de kaart is het ook fraudegevoelig. Houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld bij het contant geld opnemen kosten verschuldigd bent.

Lagere hypotheek

Een bijkomend nadeel is dat de creditcard wordt geregistreerd bij het BKR. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat kan het wel zijn als je een hypotheek afsluit. De kaart zorgt er namelijk voor dat je een lager bedrag aan hypotheek kunt krijgen.

Naar mobiele navigatie