15 juli 2016

De hypotheekrente kort of juist lang vast zetten?

Wat is wijsheid? Kiezen voor de laagste lasten of voor zekerheid op langere termijn? Hier moet je op letten.

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u nu kiezen voor een rentevaste periode van 5 jaar tegen een rente van ongeveer 1,6 procent. Dit is zeer aantrekkelijk en zorgt voor lage maandlasten. U kunt ook kiezen voor zekerheid voor een langere periode. Voor een rentevaste periode van 20 jaar betaalt u rond de 2,4 procent. Wat is wijsheid? Kiezen voor de laagste lasten of voor zekerheid op langere termijn?

Het gaat goed met de huizenmarkt en dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door de historisch lage hypotheekrente. Vergeleken met een aantal jaren geleden ligt de hypotheekrente voor de langere rentevaste periodes een paar procentpunten lager. U kunt nu gaan voor de laagste maandlasten, maar in veel gevallen is het verstandiger om op lange termijn te denken.

Lange of korte rentevaste periode – het verschil in maandlasten

Stel, U sluit een lineaire hypotheek af van 200.000 euro. Als u kiest voor een rentevaste periode van 5 jaar, dan brengt de bank bijvoorbeeld 1,6 procent in rekening. Bij een rentevaste periode van 20 jaar komt de hypotheekrente uit op 2,4 procent. Hoeveel betaalt u de eerste maand aan netto maandlast?

 • Bij 5 jaar rentevast: netto maandlast 750 euro
 • Bij 20 jaar rentevast: netto maandlast 825 euro

  In de volgende maanden vallen de rentelasten anders uit doordat er maandelijks wordt afbetaald op de hypotheekschuld.

  Hoe hoog is de hypotheekrente over 5 jaar?

  Helaas kunnen wij deze vraag niet beantwoorden. Economen verwachten dat de rentes nog wel maanden laag blijven, maar op langere termijn is er niets over te zeggen. De hypotheekrentes kunnen nog steeds laag zijn, maar een sterke verhoging is niet uit te sluiten. Hier moet bij nagedacht worden bij het kiezen van een rentevaste periode. Ook moet u voor uzelf bedenken of de maandlasten nog te dragen zijn bij een rentestijging van een paar procenten.

  Indien u over 5 jaar bijvoorbeeld 2 procent meer moet betalen aan hypotheekrente, dan stijgen de hypotheeklasten sterk. Hiermee moet u rekening houden bij het kiezen voor een korte rentevaste periode.

  Zekerheid op lange termijn is vaak de beste keuze

  U kunt het beste geen risico’s lopen met een zware maandlast als de hypotheek. Door de hypotheekrente lang vast te zetten kiest u voor zekerheid. Zodra de rentes weer gaan stijgen kunt u nog tot bijvoorbeeld het jaar 2036 profiteren van een lage rente. Na 20 jaar is het hypotheekbedrag al substantieel lager. Indien u dan een hoge rente voorgeschoteld krijgt, zijn de gevolgen nog te overzien. Door ook nog een geldverstrekker te selecteren met een zogenaamde meeverhuisregeling, kunt u zelfs bij het kopen van een ander huis nog profiteren van de huidige lage rente.

  Naar mobiele navigatie