17 februari 2016

De meeste hypotheken worden via een onafhankelijke adviseur afgesloten

Een hypotheek afsluiten via een onafhankelijke adviseur biedt een aantal extra voordelen. Hier leest u welke.

Voor een hypotheek kunt u naar een verzekeraar, een bank of naar een onafhankelijke adviseur. Het is zelfs al mogelijk om zonder advies online een hypotheek af te sluiten. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan de meeste consumenten nog steeds voor de onafhankelijke adviseur. Dat is natuurlijk niet zonder reden.

Eind 2015 koos 60 procent van de consumenten die een hypotheek afsloten voor een adviseur. In de meeste gevallen gaat het hierbij om de onafhankelijke intermediair. Van de overige consumenten heeft 30 procent ervoor gekozen om een hypotheek af te sluiten via een bank. Het onderzoek is uitgevoerd door GfK onder 457 consumenten die in de tweede helft van 2015 een hypotheek hebben afgesloten of overgespoten.

Waarom wordt er meestal gekozen voor de onafhankelijke adviseur?

Vergeleken met een aantal jaren geleden zijn de banken op het gebied van hypotheken terrein aan het verliezen. De consument ziet steeds beter de voordelen in van onafhankelijk advies. Banken bieden klanten hun eigen hypotheken aan. Bij de onafhankelijke adviseur wordt er gekeken naar welke hypotheek het beste bij de consument past. Door de onafhankelijkheid van de adviseur kan er een keuze worden gemaakt tussen tientallen geldverstrekkers. Omdat er meer keuze is, kan de adviseur de beste hypotheek kiezen.

Hypotheek online en zonder advies afsluiten

In de tweede helft van 2015 is er in 2 procent van de gevallen gekozen voor een hypotheek zonder advies. Het gaat hierbij om de zogenaamde execution only hypotheken. Dat wil zeggen dat de consument zelf de hypotheek moet kiezen die het beste bij zijn of haar situatie past. Deze consumenten moeten zelf wel het nodige van hypotheken weten, anders mogen ze niet zelfstandig een hypotheek afsluiten. De laagste rente selecteren is eenvoudig, maar een hypotheek is meer dan het verschuldigde bedrag aan hypotheekrente.

Hypotheek moet goed afgestemd worden op de wensen en de behoeften

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er vooral waarde gehecht aan de laagst mogelijke maandlasten. Niet zo vreemd, want de hypotheek bepaalt voor tientallen jaren voor een groot deel de maandlasten. Toch is het belangrijk om niet alleen op de maandlasten te letten. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om na te denken bij de betaalbaarheid bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden van één van de huiseigenaren. Ook kunnen er belangrijke verschillen zitten tussen de diverse hypotheken. Is het tussentijds bijvoorbeeld mogelijk om extra af te lossen? Is de hypotheekschuld in één keer af te lossen bij verkoop van het huis?

Bij het afsluiten van een hypotheek neemt u een zeer hoge schuld op uw schouders. Zorg in ieder geval voor een goed advies om ervoor te zorgen dat de lasten ook bij calamiteiten betaalbaar blijven. Een degelijk advies kan zorgen voor een financieel gezonde toekomst.

Naar mobiele navigatie