20 november 2014

De vijf goedkoopste zorgverzekeringen van 2015

​De verzekeraars hebben de zorgpremies voor 2015 weer bekend gemaakt. In de premie voor de basisverzekering zitten in vergelijking met voorgaande jaren grote verschillen.

De verzekeraars hebben de zorgpremies voor 2015 weer bekend gemaakt. In de premie voor de basisverzekering zitten in vergelijking met voorgaande jaren grote verschillen. De verschillen worden mede veroorzaakt door de zogenaamde budgetpolissen. Door deze polissen af te sluiten kunt u veel geld besparen, maar er kleven grote nadelen aan.

De meeste verzekeraars hebben de premies voor de basisverzekering verhoogd. De omvang van de stijging verschilt sterk per verzekeraar. De ene neemt genoegen met een paar euro per maand, terwijl de ander met 14 euro per maand de premie omhoog gaat gooien. De hoogte van de premie hangt sterk af van de soort basisverzekering waar u voor kiest.

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

Ruwweg zijn de basisverzekeringen in te delen in twee soorten en een mengvorm. Ten eerste de restitutieverzekering. In deze verzekeringsvorm heeft u de keuzevrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. De rekening voor de medische behandeling moet u over het algemeen eerst zelf voorschieten. Ten tweede kunt u kiezen voor de natura zorgverzekering. U hebt hierin niet de volledige keuzevrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. De verzekeraar heeft afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners. Als verzekerde wordt u geacht om de behandeling uit te laten voeren door een zorgverlener waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. De rekening wordt rechtstreeks door de verzekeraar voldaan. De derde vorm is een mengvorm van deze twee vormen. De laatste jaren is er een nieuwe vorm te onderscheiden, namelijk de budget zorgverzekering.

Kenmerken van de budget zorgverzekering

De budgetpolis valt onder de noemer natura zorgverzekering, alleen gaat de budgetvariant nog een stapje verder. De verzekeraar heeft namelijk met een veel beperkter aantal zorgverleners afspraken gemaakt. Hierdoor kan het gebeuren dat u voor een medische behandeling niet terecht kunt in een lokaal ziekenhuis, maar in een ziekenhuis buiten de eigen regio. Dit geeft een besparing aan premie, maar dit gaat ten koste van het gemak en het comfort.

Goedkoopste zorgverzekeringen zijn de budgetpolissen

De restitutieverzekering is steeds duurder geworden ten opzichte van de naturaverzekering. Op deze manier proberen verzekeraars beter grip te krijgen op de hoogte van de zorgkosten die ze uit moeten keren. In de budgetpolissen is vastgelegd dat u naar een zeer beperkt aantal zorgverleners kunt gaan. Dit zijn de instellingen waar de verzekeraars de beste afspraken mee hebben gemaakt. De goedkoopste vijf basisverzekeringen (budgetpolissen) zijn:

  • Zekur: maandpremie: 82,50 euro
  • Zilveren Kruis Budget:89,95 euro
  • Menzis BudgetBewust:90,75 euro
  • CZ Direct:91,15 euro
  • Avéro Achmea:92,45 euro

Dit zijn premies zonder een extra eigen risico. Er zijn afhankelijkheden waardoor de premie kan afwijken.

Is het slim om te kiezen voor een budgetverzekering?

Verdiep u vooraf goed in met welke zorgverleners in uw omgeving afspraken zijn gemaakt. Voor spoedeisende hulp mag u naar een willekeurig ziekenhuis, maar een geringe keuzevrijheid kan de kwaliteit van de zorgverzekering sterk beperken...

Naar mobiele navigatie