15 november 2017

De zorgverzekering wordt in 2018 gemiddeld duurder

De premies voor de zorgverzekering voor 2018 zijn bekend. De verschillen tussen verzekeraars zijn weer groot.

Het zorgseizoen is weer geopend. Alle zorgverzekeraars hebben de premies voor 2018 bekend gemaakt. De basisverzekering wordt gemiddeld weer duurder, maar de verschillen zijn groot.

Op de televisie zul je het de komende weken weer merken. Verzekeraars proberen zichzelf in de kijker te spelen door je te overladen met commercials. Zij hebben ongeveer zeven weken de tijd om jou te bewegen om over te stappen. Maar het is inderdaad slim om de zorgverzekering weer te vergelijken. Je hebt nu de kans om jouw zorgverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op jouw zorgbehoefte in 2018.

Hoeveel zijn de premies verhoogd?

Met Prinsjesdag doet de politiek altijd een voorspelling over de hoogte van de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Ze hebben ook weer een poging gedaan over het jaar 2018. Net als voorgaande jaren wijkt de praktijk sterk af van het verwachte. Verwacht werd een stijging van de premie van 6 euro per maand, gemiddeld is het blijven steken op 2 tot 3 euro. Verzekeraars hebben namelijk weer massaal hun reserves ingezet om de zorgpremie voor 2018 te drukken.

Wat betekent dit voor mijn zorgverzekering?

Gemiddeld gaat het om een geringe verhoging, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Sommige verzekeraars hebben de premie verlaagd en anderen hebben de premies juist verhoogd. Je komt er dus niet onderuit om erin te duiken. De komende weken ontvang je van jouw huidige zorgverzekeraar de polis voor het nieuwe jaar. Vervolgens heb je tot 1 januari de tijd om te beslissen om toch over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om de beslissing weloverwogen te nemen. Het gaat namelijk wel om de financiering van de medische kosten waar je volgend jaar mee wordt geconfronteerd.

Overstappen naar een andere verzekeraar of blijven zitten?

Zorgverzekeringen bestaan uit een basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. In de basisverzekering is de meest essentiële zorg verzekerd, zoals ziekenhuiskosten, medicijnen en bezoekjes aan de huisarts. Voor medische kosten zoals voor de tandarts, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie zul je in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering nodig hebben. Het bepalen of je moet blijven zitten of overstappen kunnen wij samen met jou bepalen. Uiteraard blijft het een inschatting welke zorg je in 2018 nodig hebt. Toch kan de zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw wensen.

Ga niet alleen maar voor de laagste premie

Onder de zorgverzekeraars bevinden zich prijsvechters. Ze bieden tegen lage prijzen de basisverzekering aan. Vaak gaat het om zorgverzekeringen waarin maar een deel van de zorgverleners gecontracteerd is. Dit kan betekenen dat je voor medische behandelingen mogelijk niet naar het lokale ziekenhuis kunt. Door het overstappen naar een andere zorgverzekering kun je veel geld besparen, maar verlies de kwaliteit van de zorg niet uit het oog.

Naar mobiele navigatie