15 februari 2017

Duikt de spaarrente onder de nul in 2017?

De spaarrente komt gevaarlijk dicht bij de nulgrens. Zullen de spaarrentes in 2017 onder de nul duiken?

Sparen is niet meer lonend. Een spaarrente van 0,1 tot ongeveer 0,5 procent word je niet echt blij van. Hebben we nu de bodem bereikt?

Deze week heeft de ASR Bank de spaarrente op haar internetspaarrekening verhoogd naar 0,6 procent. Spaarders hoeven nog geen gat in de lucht te springen, wat het is maar de vraag of dit de nieuwe trend is. Waarschijnlijk niet zelfs! De spaarrente volgt namelijk de rente op de geldmarkt, en die staat negatief.

Wat kun je aan spaarrente verwachten?

Goede rendement kun je op korte termijn wel vergeten. Er zijn nog een aantal banken met een spaarrente van 0,5 procent of hoger. Banken als de Rabobank, ABN Amro en de ING komen niet verder dan 0,25 procent. In 2016 is de gemiddelde spaarrente ongeveer gehalveerd. In de eerste maand van januari hebben banken alweer verlagingen doorgevoerd, dus veel goeds hoef je niet te verwachten.

Durven de banken een negatieve spaarrente aan?

Als banken overgaan tot een negatieve spaarrente moet iemand de aftrap geven. Wie durft? Welke bank wil de eerste zijn met alle risico’s die daar aan kleven? Het liefst blijven ze de kat uit de boom kijken, maar dan gebeurt er niets. Zodra één bank het doorvoert, zullen er waarschijnlijk meerdere volgen. Vooral de grootste drie banken letten goed op elkaar. Dat blijkt ook wel uit de stand van de spaarrente. Ze bieden alle drie een rente aan van 0,25 procent. Of ze een negatieve spaarrente aandurven, moet nog maar blijken.

De Rabobank en ABN Amro zijn er klaar voor

Deze banken rekenen al een negatieve spaarrente voor grote bedrijven. De voorwaarden voor kleinbedrijven zijn ook gewijzigd. Door deze wijzigingen kunnen ze een negatieve spaarrente in rekening brengen. Ze doen het nog niet, maar ze nemen niet voor niets maatregelen. Op den duur zullen de banken wel moeten.

Kiezen voor een alternatief

Betalen over je spaargeld is moeilijk te verkroppen. Bijna geen rendement ontvangen hebben spaarders zich al bij neergelegd, maar ervoor betalen wordt een ander verhaal. Je kunt kiezen voor alternatieve manieren van geld opzij zetten voor toekomstige doelen. Geld in huis bewaren is zeker af te raden. Hier kleven te grote risico’s aan. Voor lange termijn doelen kun je beleggen overwegen. Een andere optie is om het spaargeld te gebruiken voor het aflossen van je hypotheek. Besef je wel goed dat dit onomkeerbaar is. Overwaarde in een koophuis kun je namelijk niet eenvoudig weer opnemen.

Naar mobiele navigatie