24 mei 2017

E-bike verzekeren kost je een rib uit jouw lijf

Een e-bike is populair. Jaren geleden waren deze fietsen nog hoofdzakelijk voor ouderen, maar dat is veranderd.

De e-bikes of ook wel de elektrische fietsen zijn populair, helaas zijn ze ook bij het dievengilde in trek. Dit zorgt voor hogere premies.

De traditionele fiets moet het wat betreft de verkoopcijfers afleggen tegen de elektrische fiets. Hierdoor komt er ook meer vraag naar tweedehands exemplaren. Door de hoge waarde van deze fietsen wordt het stelen en doorverkopen van elektrische fietsen steeds aantrekkelijker. Door het diefstalrisico kun je eigenlijk niet zonder een verzekering. Helaas wordt de premie wel steeds hoger.

Wat kost een fietsverzekering?

Bij het verzekeren van een e-bike is de premie voor een groot deel afhankelijk van de waarde van de fiets. De premieverschillen per verzekeraar zijn groot, waardoor je weinig kunt zeggen over de premiegevolgen. De grootste fietsverzekeraar van Nederland, Enra, komt met een stijging van de premie van 62 procent. Hierbij zijn ze uitgegaan van een fiets met een waarde van 1.500 euro waarvan de eigenaar woont in Arnhem, Groningen of Maastricht. Voor elektrische fietsen met een andere waarde en waarvan de eigenaar ergens anders woont, zal de premie anders uitvallen.

Het risico is ook veranderd

De voorgangers van de huidige doorontwikkelde e-bike waren vooral populair onder 50-plussers. Nu rijden jongeren er ook op. Ze worden ook mee naar school genomen of meegenomen bij een avond stappen. Langs de weg staan er nu dus meer e-bikes. Dit in combinatie met de hoge waarde van deze fietsen maakt dat het gewilde objecten om te stelen.

Vergeet de grotere kans op ongelukken ook niet

Bij het gebruiken van de e-bike in het drukke stadsverkeer is er ook weer een grotere kans op schade. Bestuurders van een e-bike hebben twee keer zoveel kans op meervoudige verwondingen in vergelijking met een fietser op een ouderwetse fiets. Bij letsel heb je niets aan een fietsverzekering, maar de schade aan de fiets kun je onder voorwaarden wel verhalen op de verzekeraar.

Bestaat er een verzekeringsplicht voor de elektrische fiets?

Voor de e-bikes met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur geldt geen verzekeringsplicht. Voor veroorzaakte schade kun je de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aanspreken. Voor de zogenaamde speed pedelec geldt wel een verzekeringsplicht. Bij deze fietsen is er trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. Ook is het bij deze fietsen verplicht om een helm te dragen.

Naar mobiele navigatie