09 september 2016

Een autoverzekering van een automerk – Is dat verstandig?

Bij het kopen van een nieuwe auto kun je ook van het merk een autoverzekering afsluiten. Is het aan te raden? Vaak niet!

Bij het kopen van een auto ook een autoverzekering bij het merk afsluiten. Het klinkt handig, maar is het ook aan te raden? Vaak niet!

Je auto in reparatie geven bij een merkdealer is iets voor te zeggen. Een merkdealer zal goed op de hoogte zijn van specifieke kenmerken van het merk. Het verzekeren is het toch een ander verhaal. Voor de verzekering maakt het niet uit of je in een Peugeot of een Seat rijdt.

Ga niet blind voor de merkenverzekering

De automerken weten het mooi te brengen. Je krijgt snel vervangend vervoer en bij een grote schade geldt de nieuwwaarderegeling. Dit zijn grote voordelen, maar ze zijn niet uniek. Ook andere verzekeraars bieden vervangend vervoer en de nieuwwaarderegeling aan. Een autoverzekering van het eigen merk kan in jouw geval de beste keuze zijn, maar niet omdat de verzekering aan het merk gekoppeld is.

Eigen merk autoverzekeringen zitten ook reguliere verzekeraars achter

Met een merkenpolis sluit je geen verzekering af bij het merk zelf. Er zitten namelijk gewoon verzekeraars achter deze polissen. Bij de merkenpolissen van Opel, Renault en Peugeot zit de verzekeraar Bovemij achter het product. Bij Ford is het Unigarant en bij Seat VVS Assuradeuren. Het is niet voor niets dat de verzekering gekoppeld is aan het merk. Het moet jou een vertrouwd gevoel geven. Als jij voor een Opel gaat is een verzekering ook eenvoudiger te verkopen als het dezelfde naam draagt. Gewoon een goed marketingtrucje.

Een autoverzekering moet aansluiten bij jouw wensen, niet bij het merk

Via het internet kun je binnen een paar klikken een autoverzekering afsluiten. De focus bij de online vergelijkingen ligt op de premie. Belangrijker is om de verzekering af te stemmen op jouw wensen. Wat is het eigen risico? Zijn er vaste afspraken met reparateurs? Wat zijn de beveiligingseisen? Dit zijn nog maar een aantal vragen die meegenomen moeten worden bij het afsluiten van een autoverzekering.

Zijn merkpolissen slechte polissen?

Het zijn niet per definitie slechte verzekeringen, maar je moet er niet blind voor gaan omdat het van een vertrouwd merk is. Je kunt het vergelijken met het afsluiten van een reisverzekering. Bij het boeken van een reis kun je ook een reisverzekering afnemen, maar je weet niet of het de beste keuze is.

Je kunt natuurlijk wel een offerte opvragen bij de autodealer en deze meenemen naar je onafhankelijke tussenpersoon. Is de autoverzekering van het merk wel de beste keuze, dan sluit je alsnog je verzekering bij het automerk af. Grote kans dat je toch bij één van de andere tientallen verzekeraars terecht komt.

Naar mobiele navigatie