06 november 2015

Een familiehypotheek biedt dubbel voordeel

Het kan aantrekkelijk zijn om een huis (deels) te financieren met een bedrag geleend binnen de familie.

Bij een familiehypotheek wordt er een hypotheek afgesloten bij familie in plaats van bij een bank. Het kan aantrekkelijk zijn om een huis (deels) te financieren met een bedrag geleend binnen de familie. Dit is niet alleen voordelig voor degene die het geld leent, ook de uitlener kan er baat bij hebben.

Starters op de huizenmarkt komen moeilijk aan een hypotheek. De mogelijkheden gaan al een stuk ruimer worden als een deel van het benodigde bedrag geleend kan worden van bijvoorbeeld de ouders. De uitleners van het bedrag kunnen als voordeel hebben dat ze tegen een goed rendement een bedrag kunnen uitlenen en dat ze de kinderen of kleinkinderen kunnen helpen. Een familiehypotheek kan ook een manier zijn om jaarlijks te schenken.

Een familiehypotheek voor de gedeeltelijke financiering

De familiehypotheek is vaak slechts een gedeeltelijke financiering van een aan te kopen huis. Het resterende bedrag kan geleend worden bij een reguliere geldverstrekker. Door een deel van het benodigde bedrag binnen de familie te lenen, wordt het eenvoudiger om bij de bank een hypotheek te krijgen. Een familiehypotheek moet op dezelfde manier worden vastgelegd. Het grote voordeel is dat de voorwaarden verruimd kunnen worden in vergelijking met een financiering bij bijvoorbeeld een bank.

Een investering voor de ouders en een uitkomst voor de kinderen

De familiehypotheek wordt vooral ingezet in de relatie ouder naar kind. Grootouders die geld uitlenen aan de kleinkinderen is natuurlijk ook mogelijk. Voor ouders is het een effectieve manier om de kinderen financieel te helpen, zonder een bedrag te schenken. De betaalde hypotheekrente aan de ouders of grootouders is onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. Een voorwaarde voor de aftrekbaarheid is wel dat er sprake is van een marktconforme hypotheekrente. Als aan de voorwaarden wordt voldaan ontstaat er een lucratieve constructie. De ouders kunnen de betaalde hypotheekrente weer (deels) schenken aan de kinderen.

Waar moet een familiehypotheek aan voldoen?

Het afsluiten van een familiehypotheek moet u wel goed advies over inwinnen. Er moet namelijk een juist aanvraagtraject aangehouden worden. Naast de voorwaarde dat er een marktconforme rente in rekening gebracht moet worden, gelden onder andere aanvullend de volgende voorwaarden:

De familiehypotheek moeten worden aangemeld bij de Belastingdienst

Uit een schriftelijke verklaring moet blijken dat de hypotheek binnen 30 jaren wordt afbetaald. Dit kan in de vorm van een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek

Wilt u meer weten over de familiehypotheek? Vraag een gesprek aan en samen kunnen we kijken waar de mogelijkheden liggen.

Naar mobiele navigatie