20 september 2016

Een huis kopen voor je kind – Is dat verstandig?

Een huis kopen en deze verhuren aan je kind kan aantrekkelijk zijn, maar er zijn nadelen. Een andere optie is een flinke schenking. Welke optie is de beste?

Je wilt het beste voor je kind, maar wat is het beste? Een huis kopen voor je kind, of toch een schenking? Wat is wijsheid?

Starters hebben het financieel lastig. Ze komen moeilijk aan de bak en voor een hypotheek worden er strenge eisen gesteld. Als ouder kun je jouw kind op gang helpen op de huizenmarkt, maar kies wel de aantrekkelijkste manier om dat te doen.

Helpen om een huis te financieren?

Het is de truc om jou en je zoon of dochter er zo goed mogelijk financieel uit te laten springen. Je moet voorkomen dat de Belastingdienst ook met een deel van het geld aan de haal gaat. De eerste optie is om zelf een huis te kopen en deze weer te verhuren aan je kind. Andere opties zijn een familiehypotheek, een schenking en je kunt ze helpen door borg te staan voor de periodieke betaling. Twee opties waarvoor je als ouder een flink bedrag beschikbaar moet hebben of waar je voor moet lenen, willen wij graag toelichten. Namelijk de optie van het schenken en het kopen van een woning en deze weer verhuren aan je kind.

Met een schenking de koop mogelijk maken

Een schenking waarmee een huis kan worden gekocht is waarschijnlijk teveel van het goede. Met een schenking kun je jouw zoon of dochter wel helpen om te kopen. Dit kan een interessante manier van vermogensoverdracht zijn, want er geldt een hoge vrijstelling. Jaarlijks mag je jouw kind belastingvrij 5.304 euro (2016) schenken. Dit bedrag zal het verschil niet maken bij het kopen van een huis. Gelukkig mag je onder voorwaarden een groter bedrag schenken. Is je kind tussen 18 en 40 jaar? Voor het aankopen van een huis mag je eenmalig een belastingvrije schenking doen van 53.016 euro. Vanaf 2017 wordt de maximale schenking verhoogd naar 100.000 euro. Uiteraard moet het geld wel gebruikt worden voor de eigen woning.

Wat zijn de nadelen van schenken?

Het is een groot bedrag om weg te geven. Zeker als je meerdere kinderen hebt. Een ander nadeel is dat het geld vast komt te zitten in het huis. Je kunt het niet weer eenvoudig onttrekken uit de woning als het later om de een of andere reden toch weer voor iets anders nodig is. Uiteraard is het mogelijk om een lager bedrag te schenken dan 100.000 euro.

Het huis kopen en verhuren aan je kind

Sparen levert op dit moment bijna niets op. Je kunt ook investeren in stenen. De huizenmarkt is aan het opkrabbelen en de huuropbrengst kan een leuk rendement opleveren. De huurinkomsten hoef je geen belasting over te betalen en je kunt ervoor kiezen om een deel van de huur te schenken aan je kind. Met een beetje geluk stijgt het huis in waarde en je krijgt iedere maand verhuurinkomsten.

Wat zijn de nadelen van kopen en verhuren?

Het is een uitdaging om hier een hypotheek voor te krijgen, maar er zijn mogelijkheden. Een ander nadeel is dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is van het inkomen. Voor een tweede huis geldt de hypotheekrenteaftrek namelijk niet. Een groot nadeel, maar met de huidige lage hypotheekrentes is de ramp nog te overzien. Het is niet uit te sluiten dat de huizenprijzen toch weer gaan dalen. Dit is dus een risico.

Hoe jij je kind het beste kunt helpen moet goed afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie.

Naar mobiele navigatie