23 december 2016

Een WW-uitkering en ziek zijn – Wat zijn de gevolgen?

Wat gebeurt er met je WW-uitkering bij ziekte? Wordt de uitkering opgeschort of val je in een andere regeling?

Iedereen met een WW-uitkering moet op zoek naar een baan, maar wat gebeurt er bij ziekte? Houd je recht op de WW-uitkering of toch niet?

Na het verliezen van je baan heb je onder voorwaarden tijdelijk recht op een WW-uitkering. Je krijgt een uitkering en een opdracht. Het UWV verplicht jou om al het mogelijke te doen om weer een baan te vinden. Door een ongeval of een ziekte kun je tijdelijk niet in staat zijn om te solliciteren. Een sollicitatie versturen lukt vaak nog wel, maar echt op gesprek gaan is een ander verhaal.

Je krijgt een WW-uitkering en je wordt ziek! Wat nu?

Uiterlijk de tweede ziektedag moet je jezelf ziekmelden bij het UWV. Dit doe je online. Een medewerker van het UWV neemt contact met je op om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer voor werk ingezet kunt worden.

De eerste 13 weken van je ziekte

De WW-uitkering blijft onveranderd doorlopen. Natuurlijk wel met de aantekening dat je ziek bent. Je sollicitatieplicht blijft gewoon bestaan, tenzij je vrijstelling hebt in verband met je ziekte. Bij de sollicitatieplicht wordt er wel rekening gehouden met je ziekte. Hoe jouw verplichtingen er toch nog uit zien, wordt per geval beoordeeld door het UWV. De sollicitatieplicht kan opgeheven worden. Eindigt de WW-uitkering in de eerste 13 weken? Dan volgt een ziektewet-uitkering. Bij ziekte door zwangerschap stopt de WW-uitkering gelijk en wordt het omgezet in een ziektewet-uitkering.

Na de eerste 13 weken ziekte

Na 13 weken stopt de WW-uitkering. Je krijgt nu recht op een ziektewet-uitkering. Voor de hoogte van de uitkering maakt het in de meeste gevallen geen verschil. Netto wordt er wel meer uitgekeerd, omdat vakantiegeld direct wordt verrekend in de ziektewet en er wordt arbeidskorting toegepast. De periode van uitkering zal ook veranderen. Ben je op of na 1 juli 2015 in de WW terecht gekomen? Dan krijg je maandelijks uitbetaald. Anders wekelijks. De begeleiding zal meer gericht zijn op het re-integreren.

Na het stoppen van de WW-uitkering ziek geworden

Ben je binnen vier weken na het beëindigen van de WW-uitkering ziek geworden? Mogelijk bestaat er recht op een ziektewet-uitkering. Ook in dit geval kun jij je melden bij het UWV.

Mensen met een WW-uitkering staan er vaak niet bij stil dat ze bij ziekte op den duur recht hebben op een ziektewet-uitkering. Stopt de uitkering tijdens de ziekteperiode? Dan bestaat er recht op doorbetaling. Dit kan voor het inkomen een groot verschil maken.

Naar mobiele navigatie