17 december 2014

Extra aflossen op de hypotheek blijft populair

In de periode tot 1 december zijn er 28 procent meer extra aflossingen verricht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de ING wordt er dit jaar op grote schaal extra afbetaald op hypotheken. In de periode tot 1 december zijn er 28 procent meer extra aflossingen verricht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verruimde schenkingsvrijstelling.

Tot 1 januari 2015 geldt er nog een verruimde schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro. Dit bedrag kan gebruikt worden om een huis te kopen of om extra af te lossen. Voor de maand december wordt er nog een sterke toename van het aantal extra aflossingen verwacht.

Schenking bij de notaris vastleggen

De schenking zal in de meeste gevallen toekomen aan de kinderen of kleinkinderen van de schenker, maar dat is geen vereiste. Ook bij een schenking aan anderen kan van de verhoogde vrijstelling gebruik worden gemaakt. Het is niet verplicht om de schenking notarieel vast te leggen, maar het is wel aan te raden. Ouders die deze schenking verrichten aan hun kind kunnen bij de notaris vast laten leggen dat het bedrag niet toekomt aan de partner van hun zoon of dochter bij het verbreken van het huwelijk. Om dit voor elkaar te krijgen kan de uitsluitingsclausule notarieel gekoppeld worden aan de schenking.

Positief effect op de huizenmarkt

De combinatie van een lage hypotheekrente en de verhoogde schenkingsvrijstelling heeft een positief effect gehad op de huizenmarkt. De huizenprijzen zijn nog niet hard aan het stijgen, maar er worden wel weer meer huizen verkocht. Volgens het Kadaster zijn er alleen al in oktober van dit jaar 44,6 procent meer huizen verkocht in vergelijking met oktober 2013. In oktober zijn de gemiddelde huizenprijzen met 2,2 procent gestegen ten opzichte van oktober 2013.

Is extra aflossen op de hypotheek verstandig?

Extra aflossen op de hypotheek biedt zeker voordelen, maar is niet in alle gevallen verstandig. De laatste jaren zijn huiseigenaren massaal extra gaan aflossen. Er is zelfs sprake van een cultuuromslag, want een paar jaren geleden was dit nog ondenkbaar. Het gaat hoofdzakelijk om afbetalingen op de aflossingsvrije hypotheek. Door extra af te betalen wordt het fiscaal voordeel verlaagd, maar houd er rekening mee dat het geld niet weer eenvoudig terug te halen is. Eenmaal afbetaald blijft afbetaald.

Huiseigenaren waarvan het huis onder water staat (hypotheekschuld hoger dan de verkoopwaarde) kunnen het huis weer verkoopbaar maken door extra af te betalen. Door de lage spaarrente kan het verstandig lijken om spaargeld in de hypotheek te storten, maar er moet verder worden gekeken dan alleen het rendement. Laat u goed adviseren over de consequenties. Op sommige hypotheekvormen kan het extra aflossen namelijk ook fiscale consequenties hebben.


Naar mobiele navigatie