26 augustus 2016

Geen boeterente betalen bij het oversluiten

Volgens Europese wetgeving mag je onbeperkt extra aflossen op de hypotheek. Dit houdt dus in dat je jouw hypotheek ook over kunt sluiten zonder een boeterente.

Het CDA en de ChristenUnie willen huiseigenaren met een langlopende dure hypotheek tegemoet komen. Zij willen namelijk oversluiten mogelijk maken, zonder dat er een hoge boeterente verschuldigd is. Zij baseren zich hierbij op Europese hypotheekregels die de boeterente in nieuw gesloten hypotheken aan banden leggen.

Huiseigenaren die nog vastzitten aan een langlopende rentevaste periode met een hoge hypotheekrente kunnen onder het contract uit. Door het betalen van een boeterente koop je het contract met de geldverstrekker af en krijg je recht op de huidige lage hypotheekrente. Een andere optie is rentemiddeling. Hierbij wordt de boeterente verwerkt in een nieuw rentevoorstel. De derde optie is het huis verkopen. Bij verkoop ben je van het contract met de geldverstrekker af zonder dat je boeterente verschuldigd bent. Maar verhuizen om de hypotheek is vaak geen optie.

Extra aflossen als oplossing

In de meeste hypotheken kun je jaarlijks 10 tot 20 procent van de hoofdsom extra aflossen. Dit is een manier om van de hoge hypotheeklasten af te komen. De meeste huiseigenaren hebben geen groot spaarvermogen om jaarlijks duizenden euro’s af te lossen. Kleine extra aflossingen geven een besparing aan maandlasten, maar voor de meeste huiseigenaren is dit niet de oplossing.

Extra aflossen mag volgens Europese regels

Volgens Europese wetgeving mag je onbeperkt extra aflossen op de hypotheek. Dit houdt dus in dat je jouw hypotheek ook over kunt sluiten zonder een boeterente. Oversluiten is immers in één keer de hypotheek aflossen. Banken mogen nog wel de daadwerkelijke kosten in rekening brengen. Hiermee zijn huiseigenaren die nu een hoge hypotheekrente betalen nog niet geholpen. De Europese regels hebben namelijk betrekking op nieuw gesloten hypotheken.

Het boetevrije deel omzetten naar een nieuw hypotheekdeel

De twee christelijke politieke partijen willen huiseigenaren helpen die nog een hoge hypotheekrente verschuldigd zijn. Banken zouden jaarlijks aan moeten bieden om het boetevrije deel om te zetten naar een nieuw hypotheekdeel waar de huidige lage hypotheekrentes voor gelden. Banken die deze optie niet aanbieden moeten de mogelijkheid bieden om zonder een boeterente over te stappen naar een geldverstrekker die de optie wel biedt.

De veranderingen zijn goed voor de huiseigenaren met een hoge hypotheekrente. Ze zijn slecht voor banken omdat ze hierdoor inkomsten mislopen. Ze rekenen namelijk op de rente-inkomsten van de rentevaste periodes die nog voor jaren vaststaan. Voor de Nederlandse schatkist is het ook gunstig. Een lagere hypotheekrente zorgt voor lagere aftrekposten.

Helaas voor veel huiseigenaren zijn het nog maar plannen.

Naar mobiele navigatie