02 maart 2016

Haal het maximale uit de belastingaangifte over 2015

Het is belangrijk om te weten waar nog voordelen te behalen zijn. We delen er graag een aantal met u.

Het is weer zover! Deze maand moet de jaarlijkse belastingaangifte weer ingevuld worden. De Belastingdienst maakt het ons gemakkelijker door gegevens alvast gedeeltelijk in te vullen, maar het blijft zaak om alles goed te controleren. Ook is het belangrijk om te weten waar nog voordelen te behalen zijn.

In vergelijking met vroeger zijn er tegenwoordig aanzienlijk minder aftrekposten. Dit moet de aangifte eenvoudiger en overzichtelijker maken. De mogelijkheden die er nog wel zijn moet u optimaal benutten. Een aantal belangrijke voordeeltjes en weetjes delen wij graag met u.

In 2015 een hypotheek afgesloten? Wat zijn de aftrekposten?

De hypotheekrente die u betaalt over de hypotheek voor de eigen woning is aftrekbaar van het inkomen. In het geval u eenmalige kosten heeft gemaakt bij het afsluiten of het oversluiten van een hypotheek, heeft u extra aftrekposten. De kosten moeten wel betrekking hebben op de financiering van de eigen woning. Het gaat om de volgende kosten:

  • Boeterente
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten om NHG te krijgen
  • De hypotheekakte bij de notaris

Sommige zorgkosten zijn nog steeds aftrekbaar

Het is een lastige opgave om uit te zoeken welke zorgkosten aftrekbaar zijn. Ook het bepalen van het fiscaal voordeel is zeer complex. Tot een gezinsinkomen van afgerond 40.000 euro geldt er een drempelbedrag van 1,65 procent van het inkomen. Het meerdere is aftrekbaar. Onder voorwaarden bestaat er ook nog recht op een verhoogde aftrekpost.

Wij zullen geen lijst met aftrekbare kosten opsommen, want deze lijst is te lang. Bij het online invullen van de belastingaangifte kunt u de zorgkosten invullen. Het fiscaal voordeel berekent het programma zelf.

Let op de aftrekbare premies

Wist u dat u betaalde premies voor een lijfrenteverzekering kunt aftrekken van het inkomen? Veel Nederlanders met een dergelijke polis vergeten om de betaalde premie op te geven bij de belastingaangifte. Betaalt u voor een verzekering waarin een kapitaal wordt opgebouwd? Raadpleeg de polis om te achterhalen wat voor verzekering het is. Naast verzekeringen kan het ook gaan om banksparen. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een woonlastenverzekering is ook (deels) aftrekbaar van het inkomen.

Wie moet de aftrekposten in de aangifte meenemen?

Fiscale partners kunnen extra voordeel behalen door te schuiven met aftrekposten. De belangrijkste aftrekpost is vaak de betaalde hypotheekrente. Deze kan het beste af worden getrokken bij de partner die in de hoogste belastingschijf zit. Bij een inkomen vanaf €57.586 begint de hoogste belastingschijf. In deze schijf kan de hypotheekrente worden afgetrokken tegen 51 procent, terwijl toerekenen aan de partner mogelijk maar 36,5 of 42 procent voordeel geeft.

Ook voor andere aftrekposten, zoals partneralimentatie en giften moet hierop gelet worden. Voor andere aftrekposten dan hypotheekrente is het fiscaal voordeel in de hoogste belastingschijf 52 procent.

Vertrouw niet blind op de door de Belastingdienst ingevulde gegevens. Er kunnen namelijk fouten in zitten. Controleer dus alle vooringevulde gegevens goed.

Naar mobiele navigatie