01 februari 2017

Heeft sparen nog zin?

Met een beetje moeite krijg je nog 0,5 procent rente over je spaargeld. Heeft sparen nog wel zin met de huidige spaarrentes?

De spaarrente blijft maar zakken. Met maximaal een half procent aan spaarrente moet je tevreden zijn. Kan het sparen nog wel uit?

We kunnen gerust zeggen dat sparen niet meer lonend is. De spaarrentes zijn zo laag dat het ook geen zin meer heeft om van bank te veranderen. Het maakt namelijk nauwelijks verschil of je 0,25 of 0,35 procent spaarrente krijgt. In januari zijn er ook alweer een paar verlagingen doorgevoerd of aangekondigd. Knab en Nationale Nederlanden Bank boden één van de hoogste spaarrentes, maar Nationale Nederlanden heeft de spaarrente onlangs verlaagd naar 0,5 procent. De bank Knab gaat per 1 februari verlagen naar 0,55 procent. Vreemd genoeg bieden ze nog steeds één van de hoogste spaarrentes.

De spaarrente was begin 2016 al niet hoog. Toch zijn de spaarrentes gehalveerd in 2016.

Kiezen voor een alternatief voor sparen

Nederlanders zijn spaarzaam. Begin 2016 hadden Nederlanders volgens het CBS gezamenlijk 336,2 miljard euro aan spaargeld. Het is niet voor niets dat sparen van oudsher populair is. Je loopt weinig risico’s en je laat je vermogen groeien. Helaas gaat het groeien nu wel erg langzaam. Er zijn voldoende alternatieven, maar daar kleven meer risico’s aan in vergelijking met het sparen. Aan de andere kant is er wel kans op een veel hoger rendement. Onterecht wordt vaak gedacht dat beleggen zeer riskant is. Je kunt kiezen voor beleggen met maar een beperkt risico. Beleggen is vooral interessant voor spaardoelen die ver in de toekomst liggen, zoals het pensioen of het afbetalen van de aflossingsvrije hypotheek.

Heeft sparen überhaupt nog wel zin

Uitgaande van 0,5 procent rente krijg je over een spaarsaldo van 1.000 euro per jaar 5 euro uitgekeerd. Daar word je niet erg blij van. Het wordt nog dramatischer als je spaargeld bezit boven de vrijstelling van 25.000 euro. Over het meerdere betaal je namelijk 0,87 procent (2017) of meer belasting. De heffing is dus hoger dan de spaarvergoeding. Toch is dit geen reden om niet te sparen. Je kunt geen huishouden draaiende houden als je geen spaargeld achter de hand hebt. Het is een kwestie van afwachten tot de spaarrentes weer stijgen. Sparen heeft dus zeker zin.

Wat als de spaarrente onder nul duikt?

Als de spaarrentes net zo sterk gaan dalen als in 2016, staan de spaarrentes eind 2017 op nul. De volgende stap is een negatieve spaarrente. Of dat gaat gebeuren is niet te zeggen. Banken beseffen zich wel dat een negatieve spaarrente kan zorgen voor vreemde situaties. Nederlanders kunnen bijvoorbeeld massaal het spaargeld opnemen. Betalen om te mogen sparen voelt namelijk niet goed. Dit kan de druppel zijn voor veel mensen om het spaargeld anders te bewaren. Natuurlijk is dat niet verstandig, maar het is zeker niet uit te sluiten.

Naar mobiele navigatie