27 mei 2016

Heeft u schulden? Neem even pauze

Mensen met problematische schulden moeten het wettelijke recht krijgen op een adempauze tot maximaal een half jaar.

Mensen met problematische schulden moeten het wettelijke recht krijgen op een adempauze tot maximaal een half jaar. In deze periode mogen ze niet door schuldeisers op het terugbetalen van de schuld aangesproken worden. Hiervoor heeft de ChristenUnie met succes gepleit bij staatssecretaris Klijnsma en minister Van der Steur.

Mensen met schulden waar ze niet meer uit komen, krijgen volgens de politiek onvoldoende rust en ruimte om schoon schip te maken. Hierdoor zien ze geen uitweg en worden de geldzorgen alleen nog maar groter. De regeling is opgesteld door de belangenbehartigers van schuldhulpverleners (NVVK), samen met gerechtsdeurwaarders, de vier grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De verplichting voor schuldeisers om mee te werken moet ingaan per 1 januari 2017.

Wat houdt de wettelijke adempauze in?

Mensen met problematische schulden moeten de mogelijkheid krijgen om regelingen te treffen met de schuldeisers. Stap één is om overzicht te krijgen in de financiële situatie. In het geval schuldeisers blijven aankloppen bij deze mensen zijn er moeilijk regelingen te treffen. Er kan nu ook al een pauze afgesproken worden, maar schuldeisers zijn niet verplicht om er aan mee te werken.

Zijn schuldeisers gebaat bij de adempauze?

De Nederlandse Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en MKB-Nederland zijn niet enthousiast over de regeling. Ze vinden dat de regeling te ver gaat en de plank misslaat. De overheid is volgens hen vaak het probleem. De overheid is namelijk een schuldeiser die weinig ruimte laat. Ze eisen bijvoorbeeld toeslagen terug bij mensen die financieel in zwaar weer zitten.

Is een pauze inlasten de oplossing?

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau wonen er in Nederland 600.000 mensen in armoede. Voor deze mensen is de kans op schulden groot. Zij hebben namelijk niet de mogelijkheid om een spaarkapitaal op te bouwen. Zodra er schulden ontstaan komt er vaak meer ellende. De schulden worden verhoogd met administratieve opslagen en rentes en hierdoor kunnen financieel kwetsbare mensen snel diep in de schulden komen.

Het is vaak moeilijk om regelingen te treffen en afspraken te maken. Incassobureau’s en deurwaarders leggen namelijk een grote druk op de schuldenaren om zo snel mogelijk te betalen. Daar komt ook nog de Belastingdienst bij die dwingend maatregelen oplegt.

Hoe het in de praktijk uit gaat pakken is nog maar de vraag. Er moet een mix gevonden worden tussen de belangen van de schuldenaren en de schuldeisers. Ook moet het niet te laagdrempelig worden om een periode van rust te krijgen.

Naar mobiele navigatie