24 december 2014

Heeft u volgend jaar recht op dezelfde toeslagen en teruggave?

​De Belastingdienst gaat er vanuit dat het inkomen volgend jaar op hetzelfde niveau blijft als dit belastingjaar. Maar... is dat wel correct?

De Belastingdienst gaat er vanuit dat het inkomen volgend jaar op hetzelfde niveau blijft als dit belastingjaar. Voor volgend jaar worden rechten op toeslagen en de voorlopige teruggave gekopieerd van dit jaar. Bij een sterke stijging of daling van het inkomen, doet u er verstandig aan om nieuwe berekeningen te laten maken.

De Belastingdienst wil het ons zo gemakkelijk mogelijk maken. Voor de toeslagen en de voorlopige teruggave gaan ze uit van onveranderde omstandigheden bij het bepalen van de rechten voor volgend jaar. Verwacht u volgend jaar een sterk verlaagd of verhoogd inkomen? Vul dan een nieuwe aangifte in om te voorkomen dat u te weinig of juist teveel aan toeslagen krijgt of dat u een te hoge voorlopige teruggave krijgt die u over het belastingjaar toch weer terug moet betalen.

Bepaal de hoogte van de toeslagen opnieuw

De hoogte van de toeslagen waar u recht op hebt, kunt u eenvoudig zelf berekenen. Op Toeslagen.nl kunt u in één berekening alle vormen van toeslagen waar eventueel recht op bestaat berekenen. Na een proefberekening kunt u inloggen met uw DigiD om de wijziging of aanvraag van de toeslagen door te zetten. Eigenlijk zou u jaarlijks een nieuwe berekening moeten maken om er zeker van te zijn dat u krijgt waar u recht op hebt.

Hoe werkt een voorlopige teruggave?

Bij het uitkeren van salarissen en uitkeringen wordt de belastingheffing al verrekend. Mogelijk hebt u recht op heffingskortingen of aftrekposten waardoor er eigenlijk teveel belasting wordt ingehouden op het bruto inkomen. Bij het indienen van de definitieve aangifte over het belastingjaar wordt de teveel betaalde belasting wel met u verrekend. Door een voorlopige aangifte aan te vragen kunt u de teveel betaalde belasting in het lopende belastingjaar al terugvragen.

Berekenen van de hoogte van de voorlopige teruggave

Op de website van de Belastingdienst kunt u de voorlopige teruggave van 2015 stopzetten, aanvragen of wijzigen. Op de website kunt u het aangifteprogramma voor 2015 downloaden. In het programma kunt u uw persoonlijke gegevens invullen en vervolgens weer indienen bij de Belastingdienst. Om er zeker van te zijn dat u geen naheffing krijgt, kunt u het beste een marge aanhouden. Schat de aftrekposten bijvoorbeeld net iets lager in. Bij de definitieve aangifte een bedrag terugkrijgen is prettiger dan een naheffing.

Indien in de loop van het jaar blijkt dat inkomen of aftrekposten toch hoger of lager uitvallen, kunt u weer een nieuwe voorlopige teruggave aanvragen. Maak ook jaarlijks een proefberekening om te controleren hoe het zit met de toeslagen. Op deze manier krijgt u waar u recht op hebt.

Naar mobiele navigatie