11 november 2016

Het spaaradvies van het Nibud

Veel gezinnen hebben moeite om maandelijks rond te komen. Met een paar tips van het Nibud krijg je een betere controle over je geldzaken.

Het budgetinstituut Nibud komt met een spaaradvies. Wil je financieel gezond blijven? Spaar 10 procent van je maandinkomen is een advies. Het klinkt eenvoudig!

Volgens het Nibud heeft bijna de helft van de Nederlanders moeite om maandelijks rond te komen. Ongeveer 40 procent van de huishoudens loopt wel eens achter met de betalingen. Het is nog kritischer voor 20 procent van de huishoudens, zij hebben betalingsproblemen. Dit alles blijkt uit het rapport “Kans op financiële problemen 2016”. Het Nibud komt met drie vuistregels om gezinnen financieel gezonder te maken. Het zijn geen verrassende regels, maar ze kunnen werken.

Vuistregel #1 – Check wekelijks je uitgaven

Overzicht is belangrijk. Je moet goed weten wat erin komt en wat eruit gaat. Overzicht houden over de inkomsten is vaak niet zo lastig, maar de uitgaven zijn verraderlijk. Controleer minimaal één keer in de week hoeveel geld er nog staat. Bepaal ook wat er nog vanaf moet, en je weet of je de maand rond gaat komen. Tegenwoordig hoef je niet meer te wachten op bankafschriften. Even inloggen en je weet alles. Deze vuistregel lijkt op het open trappen van een openstaande deur. Geen hoogstaand advies van het Nibud, maar het werkt wel.

Vuistregel #2 – Jaarlijks het inkomen en de uitgaven plannen

Door je geldzaken als een bedrijf te plannen, houd je overzicht. Maak nu alvast een planning voor 2017. Bepaal bij benadering het inkomen en de uitgaven voor het hele jaar vooruit. Als de begroting rond is, moet jij je er vervolgens strikt aan houden. Tegenvallers vragen om een aanpassing van de begroting en moeten gelijk opgelost worden. De meeste particulieren zullen hier niet de tijd en energie voor hebben, maar als je het goed doet gaat het je zeker helpen in het onder controle houden van je geldzaken.

Vuistregel #3 – Spaar maandelijks 10 procent van het inkomen

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de mensen met betalingsproblemen minder dan 1.000 euro aan spaargeld achter de hand heeft. Dit is vragen om financiële tekorten. De eerste de beste kostbare tegenslag kan dus niet opgevangen worden. Het advies om 10 procent te sparen klinkt onzinnig. Gezinnen die nu al niet kunnen sparen, kunnen niet maandelijks 10 procent van het inkomen sparen. Het rapport van het Nibud laat echter zien dat het vaak gezinnen zijn met een goed inkomen die in de financiële problemen raken. Door kritischer naar de uitgaven te kijken, moet het voor veel van deze gezinnen mogelijk zijn om maandelijks te sparen.

De spaaradviezen klinken afgezaagd, maar de vuistregels zorgen er wel voor dat je overzicht krijgt en houdt. Maandelijks 10 procent sparen zal niet voor iedereen haalbaar zijn, maar zorg in ieder geval voor voldoende spaargeld achter de hand. Financiële rust biedt ook geestelijke rust.

Naar mobiele navigatie