18 mei 2016

Hoe besparen op de energielasten?

Elke maand weer besparen? Wij zullen een aantal mogelijkheden om extra geld in de portemonnee te houden bespreken.

Op bepaalde vaste lasten kunt u maandelijks veel geld besparen. U kunt het energieverbruik omlaag brengen of overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Een andere optie is om zelf energie op te wekken, zodat u nog maar deels afhankelijk bent van het energiebedrijf. Wij zullen een aantal mogelijkheden om extra geld in de portemonnee te houden bespreken.

Per 1 juli 2004 is de energiemarkt vrijgegeven. U kunt nu overstappen naar een andere energieleverancier. In de eerste jaren bleven consumenten de toenmalige energieleverancier nog trouw. Vorig jaar is er een record aantal consumenten overgestapt, namelijk 15,1 procent van de huishoudens. Deze overstappers konden tot wel 375 euro per jaar besparen.

Energiebesparende maatregelen treffen

Door uw huis te isoleren kunt u veel geld besparen. Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Warmte trekt namelijk omhoog. Eigenaren van huizen met enkel glas doen er verstandig aan om het glas in het huis te vervangen. Ook door moderne snufjes kunt u energie besparen. De slimme meter helpt u op meerdere manieren aan inzicht in uw energierekening. Deze meter zorgt ook voor het zo goed mogelijk afstemmen van de temperatuur in het huis op uw ritme. Op deze manier energie besparen vraagt een investering, maar afhankelijk van de hoogte van de kosten kunt u de investering binnen een paar jaar terugverdienen.

Zelf energie opwekken

Investeren in zonnepanelen levert een goed rendement op. De kwaliteit van de panelen wordt steeds beter en de kosten worden naar verhouding steeds lager. Ook lijkt het alsof het steeds warmer wordt. In 2015 hadden we 1.785 zonuren. Dit zijn 145 uren meer dan het gemiddelde. De investering in zonnepanelen kunt u steeds sneller terugverdienen. Er zijn meer manieren om energie op te wekken. Hierbij kunt u denken aan zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Sommige investeringen kunt u subsidie op krijgen. Wat hiervoor de mogelijkheden zijn ziet u op de website van de Rijksoverheid.

Overstappen naar een goedkopere energieleverancier

Energiebedrijven voeren een heftige onderlinge concurrentie. Als consument kunt u hiervan profiteren door over te stappen. Uit onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat er honderden euro’s per maand bespaard kunnen worden. Bij het overstappen zorgt het nieuwe energiebedrijf voor het opzeggen bij de vorige leverancier. Bent u de afgelopen jaren niet overgestapt? Dan is het contract met de huidige energieleverancier direct te verbreken. U zult het niet merken, want de overstap gebeurt op afstand.

Met relatief een kleine moeite kunt u besparen op energie. Door zelf energie op te wekken bent u minder afhankelijk van het energiebedrijf. Een effectieve manier om te besparen!

Naar mobiele navigatie