19 juni 2015

Huis beveiligen tegen inbraak tijdens de vakantie

Wist u dat een inbreker gemiddeld in 53 seconden in uw huis kan staan?

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Gouden tijden voor inbrekers. Wist u dat een inbreker gemiddeld in 53 seconden in uw huis kan staan? Met een paar eenvoudige tips kunt u uw huis minder aantrekkelijk maken voor inbrekers.

De meeste mensen besteden te weinig aandacht aan het voorkomen van inbraak. Zeker in de zomerperiode zou u er extra op moeten letten. Geen huissleutel onder een mat of bloempot leggen lijkt logisch, toch hebben veel huishouden op een dergelijke eenvoudige manier een sleutel verstopt. Haal deze sleutel in ieder geval vóór de vakantie nog weg.

Jongeren die op vakantie gaan zijn slordiger dan de oudere generatie. Een kwart van de Nederlanders onder de 30 jaar vergeet om de deuren goed af te sluiten, en 12 procent laat wel eens ramen open staan bij vertrek. Vooral mensen boven de 60 jaar zijn juist zeer voorzichtig. Ze vragen zelfs de buren nog om op hun huis te letten. Dit alles blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van NIPW (stichting Nationale Inbraakpreventie Weken).

Inbrekers maken vaak gebruik van de gelegenheid

Indien een inbreker het op uw huis gemunt heeft, zal het ook daadwerkelijk lukken om binnen te komen. U kunt het vertragen, maar het zal ze lukken. Toch blijkt het anders te zitten. Inbrekers gaan juist op zoek naar een huis waar ze mogelijkheden zien. U moet er dus voor zorgen dat uw huis niet in de smaak valt bij de inbrekers.

Laat de inbreker uw huis voorbij lopen

Goede tips werken beter om een inbraak te voorkomen dan het beste hang- en sluitwerk. Door uiterlijke kenmerken moeten ze uw huis al niet uitkiezen om überhaupt te proberen om in te breken. Wij geven u een paar tips om inbraak tijdens de vakantie te voorkomen:

  • Deel de vakantieplannen niet op social media. Op deze manier nodigt u bijna inbrekers uit
  • Laat uw brievenbus regelmatig legen door de buren
  • Laat de lampen 's avonds branden door timers te plaatsen
  • Zet de caravan niet volgepakt naast het huis. Er wordt mogelijk ingebroken in de caravan en hieruit blijkt dat u op korte termijn gaat vertrekken
  • Draai alle sloten ook werkelijk op slot. Zorg voor extra goed sluitwerk op deuren en ramen op plekken waar ze onzichtbaar voor de buurt naar binnen kunnen sluipen
  • Informeer de buren wel over uw vakantie. Als er toch beweging in uw huis is kunnen ze gelijk alarm slaan
  • Zorg dat het huis bewoond lijkt. Sluit overgordijnen bijvoorbeeld niet
Naar mobiele navigatie