17 september 2015

Huis kopen? Nu of nooit

De huizenmarkt is zich aan het herstellen en het is op dit moment zeer goedkoop om geld te lenen voor een huis.

Begin van dit jaar was de hypotheekrente al dermate laag dat een verdere daling niet te verwachten was. In mei leek er een einde te komen aan de zeer lage rentes. De eerste banken voerden namelijk renteverhogingen door. Toch zijn de afgelopen maanden de hypotheekrentes nog verder verlaagd. De huizenmarkt is zich aan het herstellen en het is op dit moment zeer goedkoop om geld te lenen voor een huis. Wilt u een huis kopen? Sla nu uw slag!

Op de website van Vereniging Eigen Huis valt te lezen dat de hypotheekrente nu op het laagste punt zit in 50 jaar tijd. Voor een rentevaste periode van 5 jaar wordt er voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gemiddeld 2,12 procent gerekend. Gerekend over de afgelopen 50 jaren was deze hypotheekrente gemiddeld 7 procent. Kiest u liever voor 10 jaar vast? Het tarief ligt dan niet veel hoger, namelijk gemiddeld op 2,41 procent.

Huizenmarkt trek duidelijk weer aan

Vanaf 2008 heeft de huizenmarkt zware jaren moeten doorstaan, maar het herstel is ingezet. In de grote steden is het veel eenvoudiger geworden om een huis te verkopen. Vooral in Amsterdam lopen huizen weer als warme broodjes. Hier is de huizenmarkt alweer overspannen te noemen. Landelijk gezien zijn de huizenprijzen langzaam weer aan het stijgen.

Goed moment om een huis te kopen

Vooral door het samenvallen van het herstellen van de huizenprijzen en de zeer lage hypotheekrente is het een goed moment om een huis te kopen. Nog steeds is het voor veel Nederlanders lastig om een financiering te krijgen, maar doordat de concurrentie toeneemt is er nu wel een ruimere keuze in banken. De ene bank kan net iets soepeler zijn dan de andere. Heeft u de wens om een huis te kopen? Ga in overleg met uw adviseur om samen de mogelijkheden te verkennen. Het wordt ook voor bijvoorbeeld flexwerkers steeds eenvoudiger om toch een hypotheek te kunnen krijgen.

Denk ook eens aan een gedeeltelijke financiering via de ouders - familiehypotheek

Starters die de financiering niet rond kunnen krijgen kunnen de financiering ook gedeeltelijk via de ouders regelen. In een zogenaamde familiehypotheek lenen de ouders een deel van het benodigde bedrag uit om een huis te kopen. Dit is ook zeer lucratief voor de ouders, want zij kunnen op het uitgeleende geld een goed rendement maken. Sparen levert ze namelijk minder dan één procent op. Neem de mogelijkheid van een familiehypotheek ook mee in de overweging.

Naar mobiele navigatie