24 februari 2016

Huis verkopen om te dure hypotheek?

Zit u nog jaren vast aan een hoge hypotheekrente? Dan zou verhuizen wel eens een interessante optie kunnen zijn.

De hypotheekrentes zijn op dit moment historisch laag. Helaas kan niet iedereen met een hypotheek hiervan meeprofiteren. Een nog langlopende rentevaste periode kan namelijk niet zomaar opengebroken worden. Een andere optie is om uw huis te verkopen, maar is dat de oplossing voor de te dure hypotheek?

Huiseigenaren met een hypotheek waarvan de rentevaste periode nu afloopt, kunnen profiteren van de huidige lage rente. Voor een rentevaste periode van 10 jaar betaalt u vanaf 2 procent aan hypotheekrente, maar daar heeft u weinig aan als de rente nog voor meerdere jaren vast staat. Door de rentevaste periode af te kopen of door te middelen kunt u nog deels profiteren. Huiseigenaren die toch al overwegen om binnenkort te verhuizen, kunnen besluiten om nu alvast het huis te verkopen.

Van een dure hypotheek afkomen door uw huis te verkopen

De meeste hypotheken zijn in één keer af te lossen bij het verkopen van het huis. Theoretisch zou een huis verkocht kunnen worden om onder een te hoge hypotheekrente uit te komen. Als u nu nog een resterende rentevaste periode heeft van 10 jaren en een hypotheekrente van bijvoorbeeld 6 procent, kan de boeterente in de tienduizenden euro’s lopen. Door het huis te verkopen en een vergelijkbaar huis terug te kopen, kunt u onder de te dure hypotheek uit komen. Uiteraard werkt dit niet in alle situaties. Bij spaarhypotheken gaat deze theorie bijvoorbeeld niet op.

Kan het financieel uit om voor de hypotheek uw huis te verkopen?

In uitzonderlijke gevallen kan er dermate veel geld aan hypotheeklasten bespaard worden, dat het financieel uit kan. Er zijn veel bijkomende kosten waar rekening mee gehouden moet worden bij het verkopen en kopen van een huis en natuurlijk bij het verhuizen. Bij een langlopende resterende rentevaste periode en een hoge hypotheekrente zou het uit kunnen, maar het zal in de meeste gevallen niet de oplossing zijn.

Constructies om van de hoge hypotheeklasten af te komen

Er zijn constructies te bedenken om het proces te vereenvoudigen. Het huis wordt bijvoorbeeld verkocht aan een familielid en later koopt u het huis gewoon weer terug. Dit is echter niet toegestaan. De bank mag namelijk niet benadeeld worden door een verkoop te simuleren alleen maar om van de hypotheek af te komen.

Heeft u verhuisplannen? Dit is het juiste moment

Huizen worden weer eenvoudiger verkocht. Dit wordt mede veroorzaakt door de zeer lage hypotheekrente. Huiseigenaren die binnen nu en de komende jaren willen verhuizen, kunnen beter nu hun slag slaan. Dit geldt zeker als u nu nog een langlopende rentevaste periode met een hoge rente heeft. Zodra de hypotheekrentes weer gaan stijgen, kunt u te laat zijn.

Naar mobiele navigatie