08 mei 2015

Hypotheek afsluiten bij Google?

Op het internet vindt u veel vergelijkingssites. Is een hypotheek een geschikt product om online te vergelijken?

In het Verenigd Koninkrijk is Google actief als vergelijkingssite voor hypotheken. Onder de naam “Google Mortgage" biedt de zoekmachine de Britten de mogelijkheid om hypotheken en hypotheekaanbieders met elkaar te vergelijken. Hierin gaan ze verder dan alleen het vergelijken van de rentepercentages.

Op het internet kunt u het zo gek niet bedenken of er is wel een website voor om te kunnen vergelijken. Alleen al om de autoverzekering te vergelijken is er een wirwar aan vergelijkingssites. Helaas zitten er ook websites tussen die niet hoofdzakelijk aan de portemonnee van de consument denken, maar aan de eigen portemonnee. Is een hypotheek een geschikt product om online te vergelijken?

Google als vergelijker van hypotheken

Consumenten starten de vergelijking bij Google door het invullen van een aantal velden in een widget. Op basis van deze gegevens wordt er een overzicht gemaakt van maandbedragen en condities die het beste passen bij de gegevens die ingevuld zijn. Daarna is het mogelijk om meer in detail in te zoemen op de geldverstrekkers en de voorwaarden en condities, maar dit is alleen mogelijk bij de geldverstrekkers waar Google afspraken mee heeft gemaakt. Met een paar klikken komt u bij het best mogelijke optie volgens de widget. Tijdens de vergelijking is het wel mogelijk om hulp in te schakelen van een onafhankelijke adviseur.

Doelstelling van Google

De achterliggende gedachte van deze widget is consumenten voorbereiden op het afsluiten van een hypotheek. Via de widget kunnen ze inzicht krijgen in wat de mogelijkheden zijn. Google zit dicht bij het vuur, want met hun kennis over de manier van zoeken naar informatie over hypotheken, hebben ze een grote voorsprong op de concurrentie. Zij ontvangen een vergoeding van de 81 aangesloten geldverstrekkers. Kortom, de insteek is niet het voorbereiden op een hypotheek, maar het afsluiten van een hypotheek.

Gaat de consument zich inderdaad online inlezen?

Uit onderzoek van Marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat 86 procent van de hypotheeksluiters eerst online op zoek gaat naar informatie voordat ze advies inwinnen en een hypotheek afsluiten. Het is ook slim om u ter voorbereiding op een adviesgesprek eerst online te oriënteren. Een hypotheek en alles wat daarbij hoort is niet altijd eenvoudig te begrijpen voor consumenten die daar niet in thuis zijn. Door u online te oriënteren kunt u ook voor uzelf op een rijtje zetten wat de mogelijkheden en de opties zijn. Besef wel dat het afsluiten van een hypotheek uw maandlasten bepaalt voor een periode van tientallen jaren.

Bespaar niet op advieskosten, maar op maandlasten

Voor zover bekend heeft Google geen plannen om ook in Nederland een dergelijke vergelijkingssite te starten. Het is ook maar de vraag in hoeverre daar behoefte aan bestaat. Er zijn al meerdere online vergelijkingssites in Nederland actief gericht op hypotheken. De meeste huizenkopers en oversluiters beseffen zich dat een hypotheek eigenlijk niet zonder een degelijk advies kan. Waarschijnlijk is er in Nederland te weinig interesse voor een dergelijke vergelijker.

Een hypotheekadvies blijft maatwerk, win daarom altijd eerst advies in bij een financieel adviseur.

Naar mobiele navigatie