01 juli 2015

Hypotheekrente lang vastzetten maakt huis beter verkoopbaar

Wist u dat u uw huis in de toekomst sneller en beter kunt verkopen door nu te kiezen voor een lange rentevast periode?

Bij het verlengen van de rentevast periode wilt u een zo laag mogelijke rente voor een zo lang mogelijke periode vastzetten. Wist u dat u uw huis in de toekomst sneller en beter kunt verkopen door nu te kiezen voor een lange rentevast periode? Wij leggen het u graag uit.

Sommige banken bieden hun relaties de mogelijkheid aan om de hypotheek bij verkoop door te geven aan de koper van het huis. Deze doorgeefhypotheek kan zeer interessant worden als de hypotheekrente de komende jaren weer sterk gaat stijgen.

Huis plus hypotheek verkopen – Hoe werkt het?

Stel, uw rentevast periode loopt dit jaar af. U kunt de hypotheekrente nu weer vastzetten voor 5 jaar tegen een rente van 2,5 procent. U kunt de rente ook vastzetten voor 20 jaar tegen 3,5 procent. Kiezen voor 5 jaar geeft u aanzienlijk lagere maandlasten, maar de bank biedt in de voorwaarden de mogelijkheid om de hypotheek door te geven aan de koper van uw huis. Door de doorgeefregeling is het interessant om toch te kiezen voor 20 jaar vast.

U hebt gekozen voor 20 jaar vast en 5 jaar later besluit u om het huis te verkopen. De hypotheekrentes zijn ondertussen sterk gestegen. U kunt uw huis nu eenvoudiger verkopen, want de koper krijgt de mogelijkheid om de koopsom of een deel van de koopsom te financieren tegen 3,5 procent. Deze rente staat nog voor 15 jaar vast, dus het financieel voordeel is groot.

Een doorgeefhypotheek kan het verschil maken

De hypotheekrentes staan nu zeer laag. Het is een kwestie van tijd tot de rentes weer sterk gaan stijgen. De laatste maanden hebben sommige banken de hypotheekrentes verder verlaagd, maar er zijn ook banken die alweer verhogingen doorgevoerd hebben. De renteontwikkeling lijkt nu even stil te staan.

Bij het kiezen voor een nieuwe rentevast periode doet u er verstandig aan om te kiezen voor een zo lang mogelijke rentevast periode. Dit geldt vooral als u overweegt om uw huis binnen een paar jaren te verkopen. Bij het verkopen van het huis, kan de doorgeefhypotheek het verschil zijn tussen wel of niet verkopen.

De lage hypotheek zelf meenemen naar een ander huis

Indien de hypotheek mee te verhuizen is, kunt u ook overwegen om de hypotheek zelf te houden voor een nieuw aan te kopen huis. De hypotheek met de lage rente kunt u zelf ook van profiteren als er na verkoop ook weer een ander huis wordt gekocht. Dit is ook mogelijk als u een duurder huis koopt. Het meerdere kunt u namelijk lenen in de vorm van een extra hypotheek.

Ga in gesprek met uw hypotheekadviseur om te bepalen wat voor u de beste hypotheek en rentevast periode is. Samen de opties bekijken kan u voor de toekomst veel geld besparen.

Naar mobiele navigatie