09 oktober 2014

Hypotheekrente weer verder omlaag

U kunt nu al een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode van vijf jaar tegen een rente van 2,15 procent. Wilt u een langere periode vastzetten? Als u kiest voor tien jaar vast zit u ook nog maar op 2,8 procent.

U kunt nu al een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode van vijf jaar tegen een rente van 2,15 procent. Wilt u een langere periode vastzetten? Als u kiest voor tien jaar vast zit u ook nog maar op 2,8 procent. Deze hypotheekrentes in combinatie met een herstellende huizenmarkt en lage huizenprijzen maken het kopen van een huis nu wel zeer aantrekkelijk.

Dit jaar gaat het duidelijk beter met de huizenmarkt in vergelijking met de zes voorgaande jaren. De huizenprijzen stijgen nog niet hard, maar de NVM, het Kadaster en de economen van de banken komen de laatste maanden met positieve berichten over de huizenmarkt. Een ideale kans voor starters om nu de huizenmarkt te betreden. Ook de potentiële kopers die uit angst voor dalende huizenprijzen eerst een huis gehuurd hebben, kunnen nu alsnog hun slag slaan door een huis te kopen.

Huizen zijn nu goedkoop en tegen lage maandlasten te financieren

In de afgelopen zes jaren zijn de huizenprijzen ongeveer met 20 procent gedaald. Maar laten wij niet vergeten dat de huizenprijzen in de voorgaande jaren juist hard gestegen zijn. De huizenprijzen liggen nu ongeveer weer op het niveau van mei 2003. De stijging van de huizenprijzen in de periode van mei 2003 tot de tweede helft van 2008 is nu weer in de afgelopen zes jaren ingeleverd. Alleen al in de jaren 1999 en 2000 zijn de huizenprijzen met meer dan 10 procent in één jaar gestegen volgens het CBS. Het is dus niet terecht om nu geen vertrouwen meer te hebben in de ontwikkeling van de huizenprijzen.

De hypotheekrentes blijven maar dalen

De hypotheekrentes zitten nu op een zeer laag niveau. De verwachting is dat dit ook de komende maanden nog wel het geval zal zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door steeds verdere rentedalingen door de Europese Centrale Bank, maar zeker ook door toenemende concurrentie. Verzekeraars vormen een steeds grotere concurrentie voor de Nederlandse banken. Banken als Rabobank, ING en ABN Amro verliezen zelfs marktaandeel aan de verzekeraars. Daarnaast worden ook buitenlandse banken weer actief op de Nederlandse hypothekenmarkt. Ook zullen pensioenfondsen in de nabije toekomst een graantje mee willen pikken. Dit is slecht nieuws voor de grote Nederlandse banken, maar goed nieuws voor de Nederlandse consument.

Hoe gaan de huizenprijzen zich ontwikkelen?

De huizenprijzen blijven nog redelijk stabiel, maar een aantrekkende huizenmarkt zal uiteindelijk tot gevolg hebben dat de huizenprijzen weer gaan stijgen. Er is nu al sprake van een krimpend aantal huizen dat in de verkoop staat. Op het moment dat kopers massaal de huizenmarkt weer gaan betreden kan het erg hard gaan.

Eindelijk weer goed nieuws na jaren van een stagnerende huizenmarkt en dalende huizenprijzen.

Naar mobiele navigatie