03 mei 2017

Is schade door een hoverboard verzekerd?

Hoverboards mag niet mee gereden worden op de openbare weg. Bij een schade door een hoverboard zijn de financiële gevolgen niet verzekerd. Let dus op!

Je hebt vast weleens een hoverboard zien rijden. Wist je dat het een lastig issue wordt bij schade? Deze schade is namelijk meestal niet verzekerd.

De hoverboard is niet nieuw. Doordat ze steeds goedkoper worden, zie je ze wel steeds vaker op de weg. Nog steeds zijn ze niet goedkoop, maar steeds meer mensen hebben het geld er wel voor over.

Wat is een hoverboard?

Het is een mechanisch voortbewogen voertuig. Je zet je voeten op een plateau en door naar links of rechts te buigen kun je sturen. Het is even oefenen, maar als je het onder de knie hebt is het eenvoudig. In veel opzichten zijn ze te vergelijken met de Segway. Een belangrijk verschil is dat je bij de hoverboard minder houvast hebt. De hoverboards zijn vooral populair onder jongeren.

Wat is het probleem met de hoverboard?

Officieel is het een motorrijtuig, maar de goedkeuring ontbreekt. Hierdoor kun je het voertuig niet verzekeren als motorrijtuig, maar het zou wel moeten. Bij een schade veroorzaakt door de hoverboard aan anderen kan er in de meeste gevallen geen beroep worden gedaan op een verzekering. Er wordt bijvoorbeeld letsel veroorzaakt aan een voetganger, maar de aansprakelijkheid hiervoor is niet verzekerd. Als de passagier arbeidsongeschikt raakt door het ongeval, heb je een probleem. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt vaak geen dekking. Schade door motorrijtuigen wordt namelijk meestal uitgesloten.

Mag een hoverboard de openbare weg op?

Nee, de Rijksoverheid geeft aan dat het niet is toegestaan. Niet op de openbare weg houdt ook in niet op de stoep. In principe mag je er alleen mee op eigen terrein rijden. De politie treedt er vaak niet tegen op, maar het zou wel kunnen. Mogelijk gaan ze er wel actief tegen optreden als er teveel ongelukken mee worden veroorzaakt.

Wat gebeurt er bij schade aan de gebruiker zelf?

Een hoverboard kun je niet zomaar besturen. Het vraag om veel oefening. Je moet er gevoel bij krijgen. De kans op ongelukjes is groot. Bij schade aan de gebruiker zelf maakt het niet uit dat het motorrijtuig niet verzekerd is. Bijvoorbeeld ziekenhuiskosten worden gedragen door jouw zorgverzekering. Voor volwassenen kan er natuurlijk wel een eigen risico verschuldigd zijn in de zorgverzekering.

Mogelijk wordt de hoverboard in de toekomst goedgekeurd als motorrijtuig. Dan zal er misschien ook een verzekeringsplicht aan gekoppeld worden. Dit is voor de Segway ook het geval.

Naar mobiele navigatie