20 juli 2016

Je auto verzekeren inclusief nieuwwaarderegeling

Voor nieuwe auto’s kan een verzekering met of zonder de nieuwwaarderegeling een groot verschil maken.

Een nieuwe auto gaat u WA casco (all risks) verzekeren. Alle verzekeraars bieden deze dekking aan, maar er zitten grote verschillen tussen autoverzekeringen. Voor nieuwe auto’s kan een verzekering met of zonder de nieuwwaarderegeling een groot verschil maken.

Op een nieuwe auto is al een deel van de waarde afgeschreven op het moment dat u de auto op naam krijgt. Bij een schade waarbij de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto, wordt de auto total loss verklaard. U krijgt van de verzekeraar de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Dit wilt u niet bij een auto tot een paar jaren oud. Dit kunt u voorkomen door uw auto te verzekeren met de nieuwwaarderegeling.

Wat houdt de nieuwwaarderegeling in?

Tot de auto drie jaar oud is wordt er bij een total loss uitgegaan van de nieuwwaarde. In het eerste jaar wordt er vaak de nieuwwaarde uitgekeerd en in het tweede en het derde jaar de nieuwwaarde met een bepaalde afschrijving per maand. De afschrijving bedraagt bijvoorbeeld 1,5 procent per maand vanaf het moment dat de auto één jaar oud is. Bij het kopen van een nieuwe auto moet u dus kiezen voor een verzekering met deze regeling erin. Het kan namelijk een groot verschil maken in euro’s.

Wat is het verschil tussen een autoverzekering met en zonder de nieuwwaarderegeling?

Bij een total loss wordt er uitgegaan van de dagwaarde. Hierbij wordt vaak de ANWB-koerslijst aangehouden plus 10 procent. Het verschil in euro’s kunnen wij het beste toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Een BMW 3 serie heeft een nieuwwaarde van 43.000 euro. De auto is twee jaar geleden nieuw gekocht. Volgens de koerslijst van de ANWB bedraagt de dagwaarde 28.000 euro. Wat is bij een total loss het verschil in euro’s tussen een autoverzekering met en zonder de nieuwwaarderegeling?

Zonder nieuwwaarderegeling: er volgt een uitkering van 28.000 euro + 10 procent = 30.800 euro

Met nieuwwaarderegeling: er volgt een uitkering van 43.000 euro – (12 x 1,5 procent) = 35.260 euro

In dit voorbeeld is het verschil dus 4.460 euro.

Er zitten ook grote verschillen in nieuwwaarderegelingen

Verzekeraars bepalen hun eigen polisvoorwaarden. Dat ziet u ook in de verschillen tussen de regelingen bij de verzekeraars. Er zijn verzekeraars die drie jaren de nieuwwaarderegeling aanbieden, maar die een hoge maandelijkse afschrijving hanteren. Een andere verzekeraar kiest er juist voor om gedurende de drie eerste jaren helemaal geen afschrijving toe te passen. Voor de schade-uitkering kan dit een groot verschil maken. Zorg er dus voor dat u een autoverzekering krijgt met een ruime nieuwwaarderegeling.

Naar mobiele navigatie