07 augustus 2015

Kan een huis nog verkocht worden zonder energielabel?

Bij het verkopen of verhuren van een huis, bent u verplicht om een energielabel te overhandigen. Of kan het nog zonder?

Bij het verkopen of verhuren van een huis, bent u verplicht om een energielabel te overhandigen. Het gaat hierbij niet om de voorlopige variant die iedereen thuisgestuurd heeft gekregen, maar om de definitieve. Is het mogelijk om nog een huis te verkopen zonder een energielabel?

Om de energiezuinigheid van huizen te bevorderen, is het verplicht om bij verkoop of verhuur van een woning aan te tonen wat het energielabel van het huis is. Begin 2015 hebben 5 miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Hierbij is een schatting gemaakt van de energiezuinigheid. Online kunt u een definitief energielabel aanvragen. De kosten bedragen enkele euro's tot een paar tientjes. Heeft u uw huis in de verkoop staan? Zorg dan voor een energielabel, want u kunt een boete krijgen van maximaal 405 euro als u het huis verkoopt zonder energielabel.

Wat zegt een energielabel over het huis?

Op basis van energiezuinigheid worden huizen ingeschaald van klasse A voor zeer zuinige tot klasse G voor de minst energiezuinige huizen. Het energielabel geeft de huurder of de nieuwe eigenaar een indruk van de hoogte van de energiekosten van het huis.

Wat is het nut van het energielabel?

De gedachte achter het energielabel is om verhuurders en huizenverkopers aan te zetten om te investeren in het huis om een beter energielabel te krijgen. Een huis met klasse A zal beter verkopen dan een huis met een lagere klasse-indeling.

Hoe komt u aan een definitief energielabel?

Deze kunt u aanvragen op de website Energielabelvoorwoningen.nl. Nadat u bent ingelogd met uw DigiD worden er een aantal vragen gesteld over het huis. Vervolgens moet u eventueel nog bewijsvoering meeleveren. Na beoordeling van de gegevens wordt het energielabel opgestuurd.

Is het mogelijk om uw huis te verkopen zonder een energielabel?

Het huis is te verkopen zonder een energielabel. De notaris zal hier bij de overdracht niet op controleren. Na verkoop kan u een boete opgelegd worden. In eerste instantie zult u een waarschuwing krijgen om het energielabel alsnog op te vragen en aan te leveren. Als het energielabel dan nog niet wordt verzorgd, volgt er een boete.

Wat is het effect van het energielabel op de verkoop van een huis

Uit onderzoek van Tilburg University en TU Eindhoven blijkt dat een ongunstig energielabel de verkoopprijs met gemiddeld 14.000 euro kan verlagen bij een energielabel met de klasse G. Een huis met label A levert geld op, namelijk gemiddeld een 7.000 euro hogere verkoopprijs. Deze bedragen zijn berekend ten opzichte van het gemiddelde label, namelijk D.

Het kan voor huizenverkopers lonend zijn om met een kleine investering een beter energielabel te krijgen, maar dat is geen garantie voor een hogere verkoopprijs. Een beter energielabel zal een huis in ieder geval beter in de markt zetten, maar het kan van minimale toegevoegde waarde zijn.

Naar mobiele navigatie