15 maart 2017

Kiezer wil hypotheek aflossen met pensioengeld

Is het een optie om pensioengeld te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek? Veel kiezers denken van wel.

De politieke partijen hebben zeer uiteenlopende plannen, maar wat willen de kiezers op het gebied van wonen? Ze willen hun hypotheek aflossen met pensioengeld.

Brancheorganisatie VBO heeft een kieswijzer onder de naam KiesWijzerWonen online gezet. Hierin waren standpunten opgenomen gericht op de huizenmarkt in het algemeen, met de focus op koophuizen. Kiezers gaan hun stem natuurlijk niet alleen richten op de plannen met de hypotheekrenteaftrek en de startersaftrek, maar het is wel een onderdeel om zeker mee te nemen in de overweging. De uitkomsten geven een beeld van hoe er wordt gedacht over bepaalde standpunten.

Landelijke starterslening en geen overdrachtsbelasting

Met de uitkomsten van deze stemwijzer kan inzichtelijk gemaakt worden wat de kiezer wil. De politieke partijen hebben hier niets meer aan, maar het geeft wel interessante inzichten. De overdrachtsbelasting moet volgens 74 procent van de ondervraagden afgeschaft worden. Er is ook een grote voorkeur voor de starterslening. Ongeveer 76 procent wil een landelijke starterslening. Je kunt denken dat potentiële kopers vooral voorstanders zijn, maar huiseigenaren kunnen ook voorstanders zijn. Het kan namelijk goed zijn voor de huizenmarkt. Starters op de huizenmarkt hebben het namelijk al lastig genoeg.

Pensioen opofferen voor het aflossen van de hypotheek?

Volgens 65 procent van de invullers van de KiesWijzerWonen moet het mogelijk worden om pensioengeld in te zetten voor het aflossen van de hypotheek. Veel huiseigenaren zitten na hun pensioen nog met een hypotheekschuld. De meeste vóór 2013 afgesloten hypotheken bevatten een aflossingsvrij deel. Deze hypotheek blijft bestaan tot het huis wordt verkocht. Door pensioengeld in te zetten, kunnen huiseigenaren hun hypotheek sneller en volledig aflossen. Het gevaar is dat je het ene gat dicht met het andere.

Welke politieke partijen zijn de winnaars volgens de KiesWijzerWonen?

Het is geen volledig representatieve kieswijzer. Politieke partijen als de PVV, GroenLinks, Partij voor de dieren en VNL deden niet mee. Ook de kleine politieke partijen zijn niet meegenomen. In totaal ging het maar om acht politieke partijen. Het stemadvies heeft betrekking op 16 stellingen gericht op de woningmarkt. Dat is natuurlijk maar een klein onderdeel van het geheel. Op basis van de keuzes van de 2.000 invullers is de VVD de winnaar. Zij wonnen 33 procent van de stemmen, gevolgd door de ChristenUnie met 18 procent van de respondenten.

Het gaat beter met de huizenmarkt, maar het blijft wel kwetsbaar. De huizenprijzen zijn weer aan het stijgen, maar het kan ook te hard gaan. Ook het bieden van betaalbare huurwoningen is nog een probleem. Het gaat beter, maar het blijft opletten voor de politiek.

Naar mobiele navigatie