27 april 2016

Lager hypotheekbedrag door telefoonabonnement

Gaat u op korte termijn een huis kopen en heeft u nog een lopend abonnement waar een “gratis” telefoon bij zit? Let dan hier op...

Voor het krijgen van een “gratis” telefoon bij een abonnement gaat u een maandelijkse verplichting aan die te vergelijken is met een lening. In maandelijkse termijnen betaalt u vaak verdeeld over twee jaar de koopsom van de telefoon. Op dit moment wordt een dergelijk abonnement niet gezien als een lening, maar daar gaat verandering in komen.

U kent het wel, een abonnement met het laatste toestel van Samsung of Apple voor 40 euro in de maand, of zelfs nog meer. In principe sluit u een lening waarvoor u bijvoorbeeld 30 euro in de maand betaalt en een bundel van 10 euro voor bellen, sms en internet. Het toestel wordt gezien als een gratis toestel, maar in werkelijkheid betaalt u er fors voor. Uitgaande van 30 euro in de maand betaalt u in twee jaren 720 euro voor het toestel.

Een abonnement met “gratis” toestel wordt een lening

Minister Dijsselbloem gaat het aanbieden van een telefoon op afbetaling aanmerken als kredietverstrekking. Tot op heden werd het op deze manier lenen van geld gedoogd, maar daar gaat een einde aan komen. In eerste instantie werd er gehoopt op een gedragscode opgesteld door de telefoniesector zelf, maar dat is uitgebleven. Door er officieel een lening van te maken, kunnen geldverstrekkers bij het verstrekken van hypotheken rekening houden met de schuld.

Hoeveel kunt u minder aan hypotheek krijgen?

Door een abonnement met een uitgestelde betaling kunt u aanzienlijk minder hypotheek krijgen in de toekomst. Uitgaande van een maandelijkse telefoonrekening van 25 euro, kunt u ongeveer 7.000 euro minder lenen. Hierbij is er uitgegaan van een inkomen van 35.000 euro bruto per jaar. Bij een telefoonrekening van 60 euro kunt u zelfs bijna 17.000 euro minder hypotheek krijgen. Bij het verstrekken worden er al strenge normen gebruikt. Een telefoonschuld zorgt voor een nog verdere verlaging.

Waarom de uitgestelde betaling aanmerken als een lening?

Ten eerste moet het omdat Europese regels het voorschrijven, maar daarnaast wordt het ook ingevoerd ter bescherming van de consument. De laatste jaren zijn de normen voor het verstrekken van hypotheken aangescherpt om overkreditering te voorkomen. Ook is het goed om te benadrukken dat een uitgestelde betaling ook een vorm van krediet is.

Wat is de oplossing?

Gaat u op korte termijn een huis kopen en heeft u nog een lopend abonnement waar een “gratis” telefoon bij zit? Neem contact op met uw telefoonbedrijf en ga het contract omzetten. Door het nog verschuldigde bedrag in één keer af te rekenen, kunt u nadelige gevolgen voor de hoogte van de maximale hypotheek voorkomen. Ook consumenten die in de toekomst een huis willen kopen doen er verstandig aan om nu al stil te staan bij de gevolgen van een telefoonabonnement met een uitgestelde betaling voor de telefoon.

Naar mobiele navigatie