07 oktober 2015

Lagere premie voor schadeverzekeringen in ruil voor data

Zou u inzicht geven in uw persoonlijke gegevens in ruil voor een extra korting op verzekeringen?

Wilt u inzicht geven in uw persoonlijke gegevens in ruil voor een extra korting op de autoverzekering en de inboedel- en woonhuisverzekering? Centraal Beheer Achmea gaat extra korting weggeven als relaties bereid zijn om een meetkastje in de auto in te bouwen. Ook op de woonverzekeringen kan er korting worden verkregen door via een slimme thermostaat informatie te delen met de verzekeraar.

Kennis is macht voor verzekeraars. Als verzekeraars risico's goed kunnen inschatten, hebben zij de mogelijkheid om de kans op een schade te beperken. Om dit te kunnen doen hebben ze wel gedetailleerde informatie nodig van en over verzekerden. Het gaat om informatie waar verzekeraars normaal gesproken geen beschikking over hebben. Gaat dit een stapje te ver, of is het geen probleem om de privacy deels los te laten?

Wat registreert een meetkastje in de auto?

De hoogte van de premie voor de autoverzekering is nu voor een groot deel afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Door het inbouwen van een meetkastje maakt de verzekeringsnemer kans op een extra korting op de premie. Het meetkastje registreert waar en wanneer er met de auto wordt gereden en ook hoe er wordt gereden. Afhankelijk van de data uit het meetkastje, kan er een extra korting worden toegekend aan automobilisten die een veilig rijgedrag vertonen. Het kastje kan aan rijgedrag onder andere meten:

  • Hoe hard wordt er gereden?
  • Hoe is het remgedrag?
  • Wordt er geleidelijk opgetrokken of juist roekeloos?

Wat registreert de slimme thermostaat?

De verzekeraar heeft een samenwerking gezocht met Nest. Dit is een producent van een slimme thermostaat die bijvoorbeeld ook werkt als rook – en koolmonoxidemelder. De slimme thermostaat gaat informatie verzamelen die voor meerdere doeleinden te gebruiken is. Er wordt onder andere geregistreerd wanneer er iemand thuis is, maar hoe de verzekeraar de slimme meter gaat inzetten is niet duidelijk.

Centraal Beheer Achmea geeft aan dat ze de verzamelde data alleen gaat gebruiken voor de schadeverzekeringen. Verzekerden hoeven niet bang te zijn dat gegevens weer opduiken bij het aanvragen van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zorgverzekering of een levensverzekering.

Privacy of een lagere premie?

Het vrijgeven van privégegevens blijft een gevoelig punt. Zonder dat wij er bij stilstaan wordt er nu al veel informatie over ons verzameld. Alleen al door onze mobiele telefoon zijn wij van minuut tot minuut te traceren. In hoeverre moet u kiezen voor een extra korting op de premie door informatie bewust prijs te geven? Iedereen kan dit voor zichzelf beoordelen. Ook Centraal Beheer Achmea gaat het verzekerden niet verplichten, het blijft een vrijwillige optie.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om te besparen op de autoverzekering en andere schadeverzekeringen! Informeer bij uw adviseur wat de mogelijkheden zijn.

Naar mobiele navigatie