30 november 2016

Lagere premie zorgverzekering door hoger eigen risico

De zorgverzekering wordt duurder in 2017. Je kunt de premie verlagen door het kiezen van een vrijwillige eigen risico, maar is dat verstandig?

Wil je de premie van je zorgverzekering drukken volgend jaar? Verhoog dan het eigen risico met maximaal 500 euro. Het is overigens niet zonder risico’s.

Met Prinsjesdag heeft minister Schippers een verhoging van de zorgpremie voorspeld van 3,50 euro per maand. Dat leek dus reuze mee te vallen. Helaas is de minister vergeten om bij de zorgverzekeraars te informeren. In werkelijkheid zijn de premies voor 2017 ruim het dubbele gestegen dan voorspeld door minister Schippers. Deze tegenvaller kun je opvangen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering. Je kunt kiezen voor een maximale verhoging met 500 euro, maar weet wat je doet.

Standaard geldt er een eigen risico van 385 euro

Iedereen is verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten. Dit is de standaard zorgverzekering waaruit de meest noodzakelijke zorg wordt betaald. Uit deze verzekering worden de behandelingen van de huisarts betaald, maar ook ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp. Voor sommige dekkingen in de basisverzekering geldt er een eigen risico. Dit is niet het geval voor de kosten van de huisarts, maar wel voor ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp. De eerste 385 euro van deze kosten betaal je zelf. Tot je het eigen risico hebt betaald. Het meerdere betaalt de zorgverzekeraar. In het nieuwe verzekeringsjaar moet je weer eerst het eigen risico betalen.

Besparen op de premie door een vrijwillig eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om het bedrag aan eigen risico te verhogen met 100 tot 500 euro. De verzekeraar beloont je hiervoor met een korting op de premie. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar, maar over een jaar gerekend krijg je bijvoorbeeld 200 euro korting op de premie bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Bij medische kosten die ten laste gaan van het eigen risico betaal je de eerste 885 euro van de kosten dus zelf. Dit klinkt niet als een slimme actie. Toch kan het uit zolang je geen hoge medische kosten hebt.

Is het slim om je eigen risico te verhogen?

Als je voorgaande jaren geen of nauwelijks medische kosten hebt gemaakt, kun je het overwegen. Besef je wel goed wat de gevaren zijn. Je moet er namelijk vanuit gaan dat je altijd 885 euro beschikbaar moet hebben voor het geval je wel hoge medische kosten moet maken. Je kunt de medische kosten voor de komende jaren niet inschatten. Het blijft dus een gok.

Naar mobiele navigatie