05 oktober 2016

Lijfrente uit laten keren – Wat zijn de opties?

Je lijfrenteverzekering bereikt de einddatum. Je hebt een leuk kapitaal opgebouwd, maar hoe krijg je het geld er weer uit zonder teveel belasting te betalen?

De laatste maanden van het jaar bereiken veel lijfrenteverzekeringen de einddatum. Wat moet er met het kapitaal gebeuren? En wat zijn de mogelijkheden?

De pensioenleeftijd wordt in stapjes verhoogd naar 67 jaar. Daar zijn de meeste lijfrenteverzekeringen niet op afgestemd. Gelukkig kun je de einddatum opschuiven, of je laat (een deel van) het kapitaal in termijnen uitkeren. In sommige gevallen is het mogelijk om te kiezen voor een uitkering in één keer. In het doolhof aan mogelijkheden willen wij helderheid scheppen.

Waarde in één keer uit laten keren

Het meest ideale lijkt om de waarde in één keer uit te keren. Je beschikt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk over het kapitaal. Toch is het niet slim en vaak ook niet toegestaan. Lijfrenteverzekeringen afgesloten vóór 16 oktober 1990 zijn zogenaamde oud regime polissen. De in deze polissen opgebouwde waarde kan onder voorwaarden in één keer uitbetaald worden. Het nadeel is dat de waarde ook in één keer bij jou inkomen wordt opgeteld. Bij deze verzekeringen kan het interessant zijn om de waarde in de polissen bijvoorbeeld uit te laten keren aan de kinderen. Heb je nog een oude koopsompolis? Als deze voor 1 januari 1992 is afgesloten, wordt ook deze polis gezien als oud regime.

Uitkeren of doorschuiven?

Naast in één keer uitkeren kun je er ook voor kiezen om de waarde in termijnen uit te laten keren. Het opgebouwde kapitaal is bedoeld als aanvulling op het pensioen. Eventueel kun je een deel van het kapitaal gebruiken om vervroegd met pensioen te gaan. Voor jou is belangrijk wat het beste voor jou is. Je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke uitkering en zo weinig mogelijk belasting betalen. Hoe je dat moet aanpakken helpen wij jou graag bij.

Uitkeren in een lijfrenteverzekering of via banksparen?

Je bent er uit! De waarde in de lijfrenteverzekering ga je gebruiken om je pensioen mee aan te vullen. Er moeten nog meer beslissingen genomen worden. Moet het een levenslange uitkering worden of kies je er juist voor om de waarde in vijf jaren uit te laten keren? De volgende vraag is natuurlijk of het fiscaal is toegestaan, maar dat is van latere zorg. Je moet eerst voor jezelf weten wat voor jou de meest ideale manier van uitkeren is. Het kan interessant zijn om niet uit te keren in de vorm van een verzekering, maar in de vorm van banksparen. Het voordeel is dat de uitkering hoger wordt. Dit komt doordat er in verzekeringen meestal hogere kosten verwerkt zitten.

Naar mobiele navigatie