13 januari 2016

Meer overstappers naar een andere energieleverancier

In 2015 zijn er ruim 16 procent meer huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier.

Consumenten gaan steeds meer de voordelen inzien van het vergelijken. In 2015 zijn er ruim 16 procent meer huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Op de energierekening kan er op deze manier flink bespaard worden.

In 2015 zijn er 2,3 miljoen consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit is het vijfde jaar op rij met meer overstappers. Ten opzichte van 2010 stapt 85 procent meer consumenten over. Volgens branchevereniging Energie-Nederland blijkt uit deze cijfers dat de drempel om over te stappen sterk verlaagd is. Consumenten zijn niet meer bang om over te stappen. De populariteit van het overstappen wordt aangemoedigd door de grote prijsverschillen.

Het vergelijken is eenvoudiger geworden – Aanbod op maat

Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft met energieleveranciers afspraken gemaakt over hoe aanbiedingen vorm moeten worden gegeven. Met ingang van 1 juli 2015 moet een aanbieding zo goed mogelijk afgestemd worden op de persoonlijke gegevens van de consument. Bij het doen van een voorstel kan dus het beste met het daadwerkelijke verbruik van gas en stroom gerekend worden. Onder de noemer “Aanbod op maat” zijn er afspraken gemaakt om verschillende aanbiedingen voor de consument beter vergelijkbaar te maken. Het aanbod moet hierdoor begrijpelijk worden voor de consument.

Hoeveel kan overstappen besparen?

Er zullen maar weinig consumenten overstappen uit onvrede. Het leveren van gas en stroom gaat namelijk over het algemeen zonder problemen. Maar hetzelfde kunt u zeggen over het overstappen. De diverse aanbieders met elkaar vergelijken kunt u op jaarbasis honderden euro’s besparen. Net als op verzekeringen kunt u veel geld besparen door af en toe de alternatieven te vergelijken met uw eigen verzekeraar of energieleverancier.

Hoe gaat het overstappen naar een andere energieleverancier?

De energieleveranciers hebben hun processen goed op elkaar afgestemd. De nieuwe energieleverancier zorgt voor de opzegging bij de oude leverancier. U krijgt binnen twee weken na de overstap een bevestigingsbrief. Daarna heeft u veertien dagen bedenktijd. Gedurende deze periode kunt u nog onder het nieuwe contract uit. Vervolgens wordt het contract bij uw oude leverancier pas opgezegd. De overgang naar de nieuwe leverancier zult u niets van merken in de levering.

Wat gaat er met de energierekening gebeuren in 2016?

Dit jaar zullen de energietarieven lager uitvallen in vergelijking met het jaar 2015. Het gaat om een daling van een aantal procenten. Helaas staat daar een verhoging van de energiebelasting tegenover. Naar verwachting blijft de energierekening voor een gemiddeld gezin ongeveer op hetzelfde niveau.

Naar mobiele navigatie