30 september 2016

Meerdere banken onder dezelfde vergunning – Wat als de banken failliet gaan?

Bank failliet geld weg? Gelukkig werkt het niet zo. Er geldt een garantieregeling tot 100.000 euro, maar let op! Er zijn valkuilen.

Banken als SNS, Regiobank en ASN Bank werken onder de vergunning van hun moederbedrijf. Bij een faillissement kunnen de gevolgen groot zijn. Hoe groot?

Diverse financiële instellingen vallen onder de vlag van SNS Bank N.V. Vanaf 1 januari gaat dat veranderen in Volksbank N.V. Het lijkt een ver van mijn bed show hoe banken aan elkaar verbonden zijn, maar het kan invloed hebben op jouw portemonnee.

Wat gebeurt er bij een faillissement van jouw bank?

Banken gaan niet zomaar failliet, maar het kan zeker. Bijvoorbeeld de DSB bank ging in 2009 failliet. Bij een faillissement treedt het depositogarantiestelsel in werking. Dit is een garantieregeling voor rekeninghouders bij de failliete bank. Voor banken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen, geldt er een garantie van 100.000 euro per rekeninghouder. Voor een en/of rekening geldt dus een garantie van 200.000 euro. Spaarders die in de gelukkige positie zijn dat ze vermogen hebben boven het maximale garantiebedrag, moeten dus spreiden over meerdere banken. Hierin zit een valkuil, de garantie geldt namelijk per bankvergunning.

Wat als meerdere banken onder één bankvergunning werken?

Nu even terug naar de Volksbank N.V. waar meerdere banken onder vallen. Stel, je hebt vermogen boven het garantiebedrag. Je kiest ervoor om het kapitaal te spreiden over meerdere banken. Bij een faillissement wil je namelijk geen geld verliezen. In dat geval moet je de banken die vallen onder de vlag van Volksbank N.V. zien als één bank. De garantieregeling geldt namelijk maar één keer.


Hoe zit het met mijn hypotheek?

Wat als je geen tegoed maar een schuld bij de bank hebt? Is de schuld weg bij een faillissement? Nee zo werkt het helaas voor huiseigenaren niet. De belangen van de schuldeisers van een failliete bank worden behartigd door een curator. Die zorgt er wel voor dat de schulden van de failliete bank wel geïncasseerd worden. De schuld kan gewoon bij de failliete bank blijven lopen, maar de schulden kunnen ook verkocht worden aan een andere bank.

Er zijn meer banken met dezelfde bankvergunning

Wat hierboven is gezegd over SNS Bank N.V. en Volksbank N.V geldt voor meerdere bankinstellingen. Financiële instellingen die met elkaar verbonden zijn werken vaak ook onder één bankvergunning. De garantie geldt dus ook maar één keer bij bijvoorbeeld:

  • MoneYou en ABN Amro
  • Knab en Aegon
  • Centraal Beheer Achmea, FBTO en Avéro

Dit is nog maar één van de valkuilen bij goed vermogensbeheer. Naast de garantieregeling is het natuurlijk ook belangrijk om een goed rendement te maken. Laat je hierin goed adviseren. Voor langere termijn doelen kunnen andere vormen van investeringen juist interessanter zijn.

Naar mobiele navigatie