15 juli 2015

Minister Dijsselbloem pleit voor rentemiddeling

Door gebruik te maken van rentemiddeling kunnen huiseigenaren profiteren van de huidige lage rente, zonder kosten te hoeven maken.

Door de zeer lage rentestand hebben veel huiseigenaren hun hypotheek overgesloten of de rentevast periode opengebroken. Een nadeel van deze opties om de hypotheeklasten te verlagen is dat er kosten mee gemoeid zijn. Door gebruik te maken van rentemiddeling kunnen huiseigenaren profiteren van de huidige lage rente, zonder kosten te hoeven maken. Helaas bieden niet alle hypotheekbanken deze optie aan. Minister Dijsselbloem gaat hier iets tegen doen.

De meeste huizenkopers kiezen ervoor om de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten. Indien de rente sterk gaat stijgen, zitten ze gedurende de vastgelegde periode op vaste maandlasten. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. De afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes sterk gezakt. Daar kunt uniet van profiteren als de hypotheekrente nog voor meerdere jaren vaststaat.

U kunt de lopende rentevast periode openbreken, maar de hoge boeterente schrikt vaak af. Door de hypotheekrente te middelen kunt u profiteren van de lage rente en u kunt de rente weer voor een langere periode vastzetten.

Wat is rentemiddeling?

U kunt de hypotheekbank verzoeken om een voorstel te maken voor rentemiddeling. De bank gaat vervolgens de huidige hypotheektarieven en uw lopende rentevast periode verwerken in een nieuw voorstel. Er wordt een voorstel gemaakt op basis van het gemiddelde. De bank gaat de rentes middelen en stuurt u een voorstel. Het is de bedoeling dat u de hypotheekrente weer voor een langere periode gaat vastzetten tegen een aantrekkelijk tarief.

Minister Dijsselbloem gaat banken een brief sturen

Een aantal banken biedt al de optie van rentemiddeling. De banken die deze mogelijkheid niet in de voorwaarden hebben opgenomen, krijgen een brief van Minister Dijsselbloem. Hij gaat de banken schriftelijk verzoeken om de mogelijkheid toch aan te bieden aan hun klanten. Bijvoorbeeld Achmea, ING en SNS hebben rentemiddeling al in de voorwaarden staan. Grote hypotheekbanken als de Rabobank, Nationale Nederlanden en ABN Amro kunnen dus een brief verwachten van onze minister van Financiën. Banken worden dus niet verplicht om het aan te bieden, ze krijgen uitsluitend een verzoek om het aan te bieden.

Banken hebben ook baat bij rentemiddeling

Huiseigenaren hebben de waarde van hun huis sinds 2008 sterk zien dalen. Sinds vorig jaar zijn de huizenprijzen weer stijgende, maar nog steeds zijn er bijna één miljoen huizen die niet te verkopen zijn zonder er een restschuld aan over te houden. Een gevolg is dat meer dan honderdduizend gezinnen met een eigen huis de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Door de mogelijkheid van rentemiddeling aan te bieden, kunnen de hypotheeklasten sterk verlaagd worden. Banken hanteren in de huidige rentetarieven nog steeds ruime winstmarges, dus iedereen is erbij gebaat.

Naar mobiele navigatie