23 maart 2016

NHG omlaag! Wat zijn de gevolgen?

Per 1 juli gaat de grens voor de NHG weer omlaag. Heeft u een woning op het oog? wacht dan niet te lang...

Per 1 juli kunt u weer minder lenen onder de condities van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De maximale hypotheek bedraagt nu nog 245.000 euro en gaat naar 225.000 euro. Dit heeft zowel gevolgen voor potentiële huizenkopers als voor huiseigenaren die hun huis in de verkoop hebben.

Uitgaande van de huidige maximale bedragen kunt u binnen de NHG een huis kopen van maximaal 231.132 euro. In het maximale bedrag van 245.000 zit namelijk een kostenopslag verwerkt van 6%. Vanaf 1 juli kunt u nog maximaal een huis kopen met een koopsom van 212.264 euro. Voor potentiële kopers beperkt dit het zoekgebied. Huizenverkopers met een huis duizenden euro’s boven dit bedrag weten dat kopers waarschijnlijk niet meer willen bieden dan 212.264 euro.

Moeten verkopers de vraagprijs heroverwegen?

De meeste hypotheken worden afgesloten met NHG. Potentiële kopers die een huis zoeken in de prijsrange tot 250.000 euro willen nu niet meer dan 231.132 euro bieden voor een huis. Een hoger bedrag zorgt namelijk voor een hogere hypotheekrente. Huizenverkopers met een vraagprijs tussen 225.000 en 250.000 euro zullen hinder ondervinden van de verlaging van de NHG. Voor een snelle verkoop kan het over een paar maanden noodzakelijk zijn om met de prijs te zakken.

De beste strategie is ook afhankelijk van de regionale huizenmarkt. In regio’s waar de huizenverkoop nog steeds stagneert zal een prijsverlaging eerder noodzakelijk zijn.

Wat gaat u als koper meer betalen zonder NHG?

Een hypotheek met NHG geeft de geldverstrekker extra zekerheden. Bij gedwongen verkoop wordt onder voorwaarden de rechtschuld kwijtgescholden. Deze garantie verwerken geldverstrekkers in de hypotheekrente. Door NHG krijgt u een korting op de hypotheekrente. De omvang van de korting verschilt per geldverstrekker. De korting bedraagt 0,3 tot zelfs 0,9 procent. In een voorbeeldberekening laten wij zien wat het verschil is in euro’s.

U koopt een huis van 230.000 euro. Het bedrag wordt volledig gefinancierd met een hypotheek. Wat is het verschil in euro’s indien het huis nu wordt gekocht met NHG, of in juli zonder NHG?

Wij gaan uit van de volgende percentages (rentevaste periode van 10 jaar):

  • Hypotheekrente met NHG: 2,10 procent
  • Hypotheekrente zonder NHG: 2,8 procent

Voor de hypotheek met NHG betaalt u aan hypotheekrente: 402,50 euro per maand

Voor de hypotheek zonder NHG betaalt u aan hypotheekrente: 536,67 euro per maand

Een verschil van 134,17 euro per maand.

Wel of geen NHG maakt voor de maandlasten dus een groot verschil. Wilt u nog een huis kopen binnen de huidige NHG grens? Wacht niet te lang en profiteer nu nog.

Naar mobiele navigatie