05 mei 2017

Nieuwe rentevast periode? Je maandlasten gaan omlaag!

Met de huidige lage hypotheekrentes, kun je veel geld besparen als je rentevast periode afloopt. Niet bij alle hypotheken is dat helaas positief.

Loopt je rentevast periode binnenkort af? Je maandlasten gaan waarschijnlijk omlaag, maar niet voor alle hypotheekvormen is een lage hypotheekrente gunstig.

De laatste jaren zijn de rentes in een vrije val terecht gekomen. Steeds kon je weer in de media lezen dat de hypotheekrentes historisch laag stonden. Toch was de bodem nog niet bereikt. In de afgelopen maanden hebben een aantal banken de hypotheekrentes verhoogd, maar het bleken incidenten. In april hebben de vier grootste Nederlandse banken weer de hypotheekrentes verlaagd. Dit is goed nieuws als je rentevast periode binnenkort afloopt toch?

Hoeveel zakken de maandlasten in de nieuwe rentevast periode?

Stel, 10 jaren geleden heb je de hypotheekrente voor 10 jaren vastgezet. Je kiest er nu voor om de hypotheekrente weer voor 10 jaren vast te zetten. Op dit moment kom je uitgaande van een NHG hypotheek ongeveer uit op 1,8 procent. In 2007 betaalde je ongeveer 4,5 procent voor een rentevast periode van 10 jaren. De rentelasten halveren dus ruimschoots. Uitgaande van een gelijkblijvende hypotheekschuld van 200.000 euro, bespaar je bruto 5.400 euro per jaar (450 euro per maand). Dat is een enorm verschil.

Bij de spaarhypotheek werkt het anders

Voor de spaarhypotheek is het verhaal anders. Ook hierbij zakt het verschuldigde bedrag aan hypotheekrente sterk, maar het heeft een keerzijde. Aan de hypotheekschuld zit een verzekering of een bankspaarrekening gekoppeld waarin de aflossing voor op de einddatum bij elkaar wordt gespaard. Het rendement op dit vermogen is gelijk aan de verschuldigde hypotheekrente.

Uitgaande van een betaalde hypotheekrente van 4,5 procent, krijg je dit percentage dus ook aan rendement over het spaarkapitaal. Bij een daling van het rendement naar 1,8 procent, moet de maandelijkse inleg verhoogd worden. Dat moet wel, anders gaat het niet lukken om op de einddatum de hypotheek af te lossen met het opgebouwde kapitaal.

Wat kunnen huiseigenaren met een spaarhypotheek?

Je kunt de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Het opgebouwde kapitaal in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering kan gebruikt worden om de hypotheek deels af te betalen. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van bepaalde keuzes.

Welke rentevast periode kiezen?

Je kunt nu kiezen voor een rentevast periode van tien jaar tegen 2 procent of iets minder. Nu de hypotheekrentes zo laag staan, kun je ook gaan voor een langere periode. De hypotheekrente wordt daardoor hoger, maar het gaat nog steeds om een laag percentage in vergelijking met jaren geleden.

Overleg met je adviseur wat voor jou de beste keuze is. Dit hangt namelijk ook mede af van je toekomst wensen. Als je binnen tien jaar je huis gaat verkopen en gaat huren, moet je niet kiezen voor een periode van meer dan tien jaren.

Naar mobiele navigatie