18 december 2015

Nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie in huis

Duurzame energie wordt vanaf volgend jaar aangemoedigd met een subsidie voor energieopwekkende apparaten. Hier moet u aan voldoen.

Duurzame energie wordt vanaf volgend jaar aangemoedigd met een subsidie voor energieopwekkende apparaten. Voor investeringen in warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers kunt u deze subsidie aanvragen. In 2016 wordt hiervoor een bedrag gereserveerd van 70 miljoen euro. Hoe ziet de regeling eruit, en waar moet u aan voldoen?

In kleine stapjes zullen wij steeds meer over moeten stappen naar duurzame energie. Er moet minder gas verstookt worden om de huizen warm te houden. In plaats van gas moeten wij zoveel mogelijk over naar duurzame warmte. Het voordeel is tweeledig. Door een lagere CO2-uitstoot zal het milieu beter beschermd worden, en het is ook nog goed voor onze portemonnee.

Subsidie voor het aanschaffen van energiebesparende apparaten

De drie apparaten waar de subsidie voor gebruikt kan worden, zijn ook zonder de subsidie een goede investering. Nu er ook nog een subsidie op zit, wordt het nog aantrekkelijker. Wat kosten de apparaten en wat leveren ze aan energiebesparing op?

Een warmtepomp haalt warmte uit grondwater, de bodem en de lucht. Een warmtepomp zal een gemiddelde besparing opleveren van 200 tot 300 euro per jaar. In vergelijking met de zonneboiler gaat het wel om een grotere investering, namelijk 5.000 tot 7.000 euro. De extra kosten worden weer deels gecompenseerd door een hogere subsidie, namelijk maximaal 1.500 euro.

Een pelletkachel is vergelijkbaar met een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. In de kachel wordt samengeperst houtafval verbrand. De energierekening zal gemiddeld met ongeveer 490 euro per jaar omlaag gaan. Voor de aankoop moet u 4.000 euro neertellen. De subsidie bedraagt hiervoor ongeveer 500 euro. Afhankelijk van het type pelletkachel, kan de subsidie nog hoger uitvallen.

Een zonneboiler vangt zonlicht om daarmee water te verwarmen. Een gemiddeld gezin kan hiermee de energierekening met 130 euro per jaar omlaag brengen. De eenmalige investering bedraagt 2.000 tot 5.000 euro. De gemiddelde subsidie hierop bedraagt 650 euro.

Wat is de achterliggende gedachte achter de subsidie?

De subsidie komt voort uit het Energieakkoord van 2013. Gezinnen en bedrijven worden financieel ondersteund om geld te investeren in duurzame oplossingen. Energiebesparende apparaten zijn vaak kostbaar. Om die reden wordt er nog te weinig geïnvesteerd in een duurzame toekomst. Een subsidie erop geven werkt drempelverlagend.

Hoe kunt u deze subsidie aanvragen?

Deze zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kan worden aangevraagd vanaf 4 januari 2016. De einddatum is gesteld op 31 december 2016. Het is mogelijk om de tegemoetkoming aan te vragen tot de beschikbare 70 miljoen euro besteed is. Het aanvragen gaat via de website RVO.nl. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Naar mobiele navigatie