13 juli 2016

Nog geen 20 procent van de Nederlanders legt uitvaartwensen vast

Voor nabestaanden is het belangrijk om de uitvaart zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de overledene, maar de wensen moeten wel bekend zijn.

Praten met uw naasten over uw eigen uitvaart rust steeds minder een taboe op. Het blijft een moeilijk onderwerp, maar toch praatte 80 procent van de Nederlanders vanaf 45 jaar al eens over de uitvaartwensen. Dit blijkt uit onderzoek van de uitvaartverzekeraar Monuta onder 45-plussers. Helaas worden de uitvaartwensen nog niet massaal vastgelegd.

Het overlijden blijft een lastig onderwerp. De keuze voor cremeren of begraven wordt vaak nog wel besproken, maar wat de uitvaartwensen exact zijn weten maar weinig mensen over hun naasten. Nog geen 20 procent van de Nederlanders legt uitvaartwensen vast.

Welke uitvaartwensen bespreken wij?

De belangrijkste uitvaartwens is de keuze tussen begraven of cremeren. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Met 95 procent is dit de meest besproken uitvaartwens. Andere wensen die ook nog vaak besproken worden zijn de begraafplaats en de as-bestemming, namelijk 53 procent van de ondervraagden heeft dit onderling besproken. De helft van de Nederlanders bespreekt ook de locatie van de uitvaart en de muziek tijdens de dienst.

De uitvaartwensen worden besproken na ingrijpende gebeurtenissen

Gesprekken over de uitvaart ontstaan vaak na emotionele momenten. Dit kan zijn een emotioneel lied of een aangrijpende film, maar vaak ook door overlijden van bekenden. Ook bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn uitvaartwensen eenvoudiger bespreekbaar. Het overlijden en de uitvaart zijn geen gezellige onderwerpen, die wij graag uit de weg gaan. Als de uitvaartwensen niet bekend zijn, is het regelen van een uitvaart lastig en emotioneel nog ingrijpender voor nabestaanden.

Hoe moet de uitvaart eruit zien?

Voor nabestaanden is het belangrijk om de uitvaart zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de overledene, maar de wensen moeten wel bekend zijn. Tweederde van de Nederlanders vindt het belangrijk dat ze een uitvaart krijgen die goed bij hen past. Ongeveer 40 procent van de ondervraagden wil een eenvoudige uitvaart. Wat opvalt is dat geloof nog maar een kleine rol speelt. Slechts 10 procent van de ondervraagden wil een uitvaartdienst afgestemd op het geloof.

Uitvaartwensen vastleggen voor de nabestaanden

Over de uitvaart praten is iets anders dan de wensen vastleggen. Door de uitvaartwensen op schrift te zetten kunnen misverstanden voorkomen worden. Nabestaanden kunnen besproken wensen op verschillende manieren uitleggen en kunnen ook tegenstrijdige wensen gehoord hebben. Zet op schrift hoe u uw uitvaart wenst. Heeft u geen duidelijke voorkeuren en wilt u het volledig aan de nabestaanden overlaten? Leg dit dan vast in uw uitvaartwensen. Op deze manier kunt u moeilijke beslissingen voor uw nabestaanden vereenvoudigen.

Sta stil bij het wegnemen van financiële zorgen

U kunt financiële zorgen verkleinen of wegnemen met een uitvaartverzekering. Ongeveer 30 procent van de Nederlanders weet na een uitvaart niet hoe ze de kosten moeten dragen. Met een uitvaartverzekering kunt u deze uitgaven laten verzorgen vanuit een uitvaartverzekering. Dit geeft financiële rust voor de nabestaanden.

Naar mobiele navigatie